Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Lasse Edwartz
Bild: Lasse Edwartz

Är vårt försvar bara en dekoration?

Hur vi ska bygga vårt försvar, om alls, är en delikat fråga. Livet är ibland sådant att val måste göras där samtliga alternativ smakar illa, och vad är det då som smakar minst illa? skriver Sven Degerfeldt.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Hur ska Sverige agera militärt om ryssen kommer? Kan vi stå emot en eller två veckor eller en hel månad beroende på försvarskapaciteten? Har vi något verkligt att sätta emot eller kan vi anamma tanken på att bli en rysk lydstat? Varför kasta miljarder i sjön på upprustning av konventionella vapensystem som ändå aldrig kan få någon avgörande betydelse?

Alla beslutsfattare inom politik och försvar är fullkomligt medvetna om att så länge som Sverige står utanför Nato så är vi också helt försvarslösa i ett verkligt krisläge. De som driver på och argumenterar för upprustning samtidigt som nationen står solo (EU medlemskap borgar inte för något militärt stöd) har alltid direkta eller indirekta ekonomiska intressen i galenskapen.

För ett bevarande av svensk säkerhet och fred finns inget alternativ till ett medlemskap i Nato. Men att gå med i den föreningen kostar också mycket pengar, vilket ska vägas mot kostnaden av, eventuell, total ofrihet.

Livet är ibland sådant att val måste göras där samtliga alternativ smakar illa, och vad är det då som smakar minst illa? Överallt, i statskassan och runt om i kommunerna fattas det pengar för att bedriva ordinarie välfärd. Att i det läget satsa miljarder på verkningslös dekoration är oförsvarbart. Ryssland bedriver aktivt i nuet två krig: i Ukraina och i Syrien. Och vad som lurar runt hörnet vet ingen något om. Det finns val att göra.

Sven Degerfeldt