Tvångsförflyttning är precis vad det handlar om när människor ställs inför orimliga hyreshöjningar. Efter en renovering är det inte ovanligt att hyran höjs med 50 procent. Hur många klarar av en sådan situation? Inte så många av dem med låga eller ordinära inkomster.
Man måste alltså söka annat boende – kanske i en annan del av staden eller rent av i en annan kommun. Man rycks upp ur sin trygga miljö, där man kanske bott i många år med goda vänner omkring sig, barnen kommer till ny skola och måste söka nya kamratkontakter. En sådan situation innebär en stor psykisk påfrestning.
Det innebär också att många människor får längre resväg till sina jobb, vilket inte bara orsakar ännu högre kostnader för den enskilde utan också frestar på trafiksituationen och därmed påverkar miljön.
En annan aspekt av kraftigt höjda hyror är att köpkraften minskar. Det slår tillbaka mot näringslivet – butiker, kaféer och andra serviceutövare får svårare att klara sig. Och när de slår igen minskar ju skatteintäkterna – de skatter som vissa anser skulle kunna användas till höjda bostadstillägg för att kompensera för de höga hyrorna!
Bekymrad hyresgäst
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.