Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fria ord: Är Sverige en buffel eller en flodhäst?

Ett klipp på nätet som visar en hjort som jagas av en stor krokodil liknar mitt och andra asylsökandes liv i Sverige, skriver Mazdak Bakhtiari.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

När även vi drabbas och tvingas lämna våra hemländer både tror och hoppas vi på skydd, skriver insändaren. Bild: Meli Petersson Ellafi
När även vi drabbas och tvingas lämna våra hemländer både tror och hoppas vi på skydd, skriver insändaren. Bild: Meli Petersson Ellafi

Jag surfar på nätet när ett klipp med vilda djur fångar mitt intresse. En hjort flyr från ett lejon och söker tillflykt mitt i en flock med bufflar. Bufflarna accepterar emellertid inte hjorten och börjar skada den. Till slut blir den skadade hjorten ändå lejonets byte.

Klippet visar sedan en annan hjort som jagas av en stor krokodil. I sista stund kommer en flodhäst och räddar den och stannade vid dennes sida för att hålla hjorten säker. Då sköljer en välbekant känsla över mig. Det här klippet liknar mitt och andra asylsökandes liv i Sverige.

Vi ser oss själva som soldater inom människorättsorganisationer, där vi försvarar yttrandefrihet och demokrati i diktatoriska länder. Vi försöker rädda oskyldiga människor från auktoritära regimers förföljelse. När även vi drabbas och tvingas lämna våra hemländer både tror och hoppas vi på skydd, likt sårade soldater, i länder där de mänskliga rättigheterna ska vara politikernas rättesnören.

Så blir det dock sällan.

Jag kommer att tänka på ett citat från Nietzsche: "De som har levt i ljuset kan inte förstå djupet av mörkret."

Du kan till exempel tillbringa många år med att skicka dokument till Migrationsverket gällande din situation. Men plötsligt förändras den politiska situationen i landet och dina dokument anses värdelösa utifrån nya riktlinjer. Då får du börja om.

När man hamnar i en sådan situation kan man börja ha vidriga tankar. Tankar som att det kanske vore bättre att hamna i ett av alla dessa fängelser i någon diktatorisk regim i stället för att bli fördriven från länder som behandlar dig som en ovärdig individ – eller, i vissa fall, som att du inte existerar alls.

"Yttrandefrihet och demokrati har svenskarna fått gratis sedan födseln och det är därför de inte har förståelse för, och god politik gentemot, frihetskämparna”, säger en asylsökande bekant. Jag kommer att tänka på ett citat från Nietzsche: "De som har levt i ljuset kan inte förstå djupet av mörkret".

Slutligen stannar jag i den här viktiga och grundläggande frågan: Är Sveriges invandringspolitik mer likt buffelns eller flodhästens agerande?

Mazdak Bakhtiari

LÄS MER: Striden är inte över om migrationspolitiken

LÄS MER: 102 forskare: ”Stoppa den nya utlänningslagen”

LÄS MER: Migrationsarbete i stå i EU