Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Mina vänner utomlands häpnar över att vi inte har obligatoriskt påbud att bära munskydd, skriver insändaren. Bild: Stina Stjernkvist/TT
Mina vänner utomlands häpnar över att vi inte har obligatoriskt påbud att bära munskydd, skriver insändaren. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Är det inte bra att bära munskydd?

Det kan väl inte vara mer problematiskt att lära sig att använda ansiktsmask än att hålla avstånd på två meter eller tvätta händerna – det ena behöver inte utesluta det andra, skriver Cecilia Åberg.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Nästan varje dag uppmanar Folkhälsomyndigheten oss att tvätta händerna, hålla avstånd och stanna hemma vid minsta symptom på förkylning. Jag undrar varför man inte talar om nyttan med munskydd för att ytterligare begränsa smittan? Från myndigheternas håll kommer man med olika argument om att användning av ansiktsmask kan inge falsk trygghet, att man kommer bära ansiktsmask på fel sätt, och så vidare.

Men det kan väl inte vara mer problematiskt att lära sig att använda ansiktsmask än att hålla avstånd på två meter eller tvätta händerna? Det ena behöver inte utesluta det andra. Man kan lära sig att använda ansiktsmask på rätt sätt, särskilt om man får bra information från myndigheterna.

I många andra länder är det obligatoriskt att använda skydd för ansiktet, särskilt när man åker kollektivt eller går i affärer. På så sätt minskar man spridningen av viruset även från symptomfria potentiella smittbärare.

Mina vänner utomlands häpnar över att vi inte har obligatoriskt påbud att bära munskydd. Det är ju inte alla som kan gå, cykla eller för den delen köra bil för att hålla avstånd till andra människor och då måste man åka kollektivt. Man inser att rekommendationen att hålla avstånd på två meter på spårvagnar, bussar och tåg är fullständigt orealistisk. Detta gäller även under den lugnare perioden på dagen.

Cecilia Åberg