Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: isabell Höjman/TT
Bild: isabell Höjman/TT

Är det här rimligt i Sverige 2019?

På Försäkringskassan sitter en administrativ handläggare utan medicinsk utbildning som aldrig träffat dig och ska bedöma om du får sjukpenning eller inte, skriver signaturen Mamma till drabbad dotter.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Du drabbas av svår sjukdom eller har oturen att råka ut för en olycka.

En läkare undersöker dig och ser att du inte kan arbeta. Du behöver vara sjukskriven, vila och rehabiliteras. Sålunda skriver läkaren ett intyg, som skickas till Försäkringskassan. Där sitter en administrativ handläggare utan medicinsk utbildning och hen har aldrig träffat dig. Ändå är det hens uppdrag att bedöma och besluta ifall du ska få eller inte få sjukpenning (ja, det är faktiskt sant, googla om du tvivlar).

Handläggaren beslutar att du inte är berättigad till sjukpenning, eftersom du kan utföra "ett allmänt förekommande jobb" eller att "det saknas objektiva fynd", vilket i klartext betyder att läkaren inte kan specificera exakt vad det är du inte kan utföra. Du får därför ingen ersättning från sjukförsäkringen.

Men du har en anställning och just det jobbet kan du på grund av sjukdomen/olyckan inte utföra just nu. Nu står du utan både sjukpenning och lön, men dina räkningar ska fortfarande betalas och du behöver pengar till mat och andra levnadsomkostnader.

Detta har drabbat tusentals människor och drabbar fortfarande massor av människor varje dag. (Vi ser av statistiken att det 2017 drabbade 116 personer per dag.)

Så vad tycker du? Är detta värdigt ett land som Sverige?

Är det rimligt att en svensk myndighet bryter mot mänskliga rättigheter, gör sjuka människor fattiga och driver dem till självmord?

Mamma till drabbad dotter