Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stina Stjernkvist/TT
Bild: Stina Stjernkvist/TT

Fria ord: Är andras välmående mindre viktigt än din fest?

När man hör den tunga basgången fram på kvällen förstår man att man inte kommer få sova, skriver insändaren.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Hej, skrev ihop lite tankar när jag ligger här på köksgolvet och försöker stänga ute basgångarna från festen som jag utgår från kommer fortsätta ytterligare några timmar. Det låter inte riktigt lika mycket här, även om det inte är tyst. Vi har nya, isolerade fönster och precis tilläggsisolerat huset. Men det biter inte på basgång. Jag vet att det är naivt, men jag hoppas att åtminstone någon som läser det här tar det till sig.

Varje sommar händer det. När man hör den tunga basgången fram på kvällen förstår man att man inte kommer få sova. Det är fest på rallarberget. Ibland har det pågått till halv åtta på morgonen. Vi bor på andra sidan dalen. Vi får inte sova en blund. Jag vill knappt tänka på hur mycket det låter för stackarna i Kallebäck.

Inatt var första gången vi ringde polisen om det. De hade stängt ner festen en gång, men den hade flyttat på sig och startat upp igen. De hade ett pågående ärende. Det här är inte ett klagomål på polisen. De gör vad de kan med de resurser de har.

Det här är en fråga till dig som deltar på en sån här fest. Hur tänker du? Jag är genuint nyfiken. Är andra människors välmående mindre viktigt än ditt behov av fest? Vad är det som gör att det känns okej att starta upp en fest igen som blivit nedstängd av polisen?

Jag köper inte ursäkten att "du inte visste" eller att "du inte trodde att det lät så högt". Du gick genom bostadsområden för att komma dit. Och någonstans innerst inne kommer du nog ihåg din grundskoleutbildning om hur ljud färdas. Och om du inte gör det är nog polisens nedstängning till följd av klagomål ganska talande.

En bekant till mig sa en gång att han inte tyckte att man fick lov att bli arg på sin granne om denne hade fest till sena natten om man bodde i lägenhet. Då fick man liksom skylla sig själv och härda ut. Oavsett hur sent. Jag blev förvånad över den inställningen. Att man kan tänka så egoistiskt.

Men att det finns människor som år efter år anordnar fester som de vet på förhand kommer störa ett område på flera kilometer gör att jag helt plötsligt förstår varför vår värld ser ut som den gör. Det verkar som att man bryr sig väldigt lite om varandra och desto mer om sig själv och sina rättigheter snarare än sina skyldigheter. Känns ju väldigt tryggt att låta mitt spädbarn växa upp i den världen.

Vråltrött med migrän