Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Higab planerar att höja hyran för Viktoriahuset med 32 procent, skriver Maria Skystedt.  Bild: Tomas Ohlsson
Higab planerar att höja hyran för Viktoriahuset med 32 procent, skriver Maria Skystedt. Bild: Tomas Ohlsson

Ännu en unik plats i stan hotas av chockhyra

Det var nyligen ett väldigt liv om vilka villkor Folkteatern och deras restaurang Folk skulle ha, skriver Maria Skystedt.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Jag vet inte om du känner till Viktoriahuset? Det är en vacker tegelbyggnad vid Linnégatan, där det sommartid ofta är fullsatt med människor på Hagabions café och Kinos uteservering. Huset är fullproppat med ideella organisationer som hyr rum i huset och ofta har underuthyrare i sina små skrymslen för att få ekonomin att gå ihop.

Det är Higab som har hand om fastigheten, så hur hyresgästerna där ska behandlas bestäms av Göteborgs kommun. Nu planerar Higab att höja hyran för Viktoriahuset med 32 procent på två år.

Det var nyligen ett väldigt liv om vilka villkor Folkteatern och deras restaurang Folk skulle ha i förhållande till Folkets hus.

Här handlar det också om en väldigt viktig fråga. Vill vi att ideella organisationer och kulturinstitutioner ska beredas plats på de bästa ställena i staden eller ska den som betalar mest få hyra?

För mig är det synnerligen viktigt att vi bevarar ett samhälle där inte bara den med den största plånboken bestämmer, utan att vi fortsätter ha ett samhälle som erbjuder möjligheter till kulturutbud, föreningsliv och ideellt engagemang på bästa adress i stadsutrymmet.

Jag tänker att detta behöver lösas genom att kommunen tar ett nytt beslut gällande hyressättningen av Viktoriahuset.

Maria Skystedt, göteborgare

LÄS OCKSÅ: Higab höjer hyran för Viktoriahuset med Hagabion och Kino

LÄS OCKSÅ: Vår hyresmodell gynnar Göteborgs kulturliv

LÄS OCKSÅ: Så mycket verksamhetsstöd får Göteborgs konstgallerier