Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det är en deprimerande trist skog som visas i SVT:s
Det är en deprimerande trist skog som visas i SVT:s "Den stora älgvandringen", anser insändarskribenten. Bild: Kent Eng

Älgvandringen – en ökenvandring

Visst får man se älgar, men ingenting annat, skriver Peter Dahlström.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Satt och såg på "Den stora älgvandringen" i SVT härom dagen. Och visst visade sig älgar. Men ingenting annat.

Inte ens någon fågelsång, i en tid när rymden skall vara fylld av sådan. Det är en deprimerande trist skog som visas. Tyvärr ganska representativ. Den gläder ingen förutom skogsindustrin och älgarna, som trivs bra på nyplanterade hyggen. Den svenska skogen är en öken i ett mångfaldsperspektiv. Inte ett spår bättre än oljepalmsplantagerna i Indonesien.

Kommer en kommun på alternativa exploateringsmöjligheter är det fritt fram.

De enda sammanhängande områdena där djur kan röra sig över större områden finns i fjällkedjan. Men större delen av Sveriges fauna och flora är inte knutna till den miljön. Kommer en kommun på alternativa exploateringsmöjligheter är det fritt fram.

Att bevara den biologiska mångfalden är en absolut nödvändighet. Det ska inte ses som en kostnad utan en framtidsinvestering. Levande naturmiljöer är dessutom betydligt mer attraktivt för människor och turism, vilket jag förmodar kan kompensera för eventuellt ekonomiskt bortfall från virkesproduktion.

Peter Dahlström

LÄS MER: Tv-älgarna gör succé och återvänder 2021

LÄS MER: Tv-älgarna i "Den stora älgvandringen" är badkrukor