Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
De gamla vanliga rutinerna på äldreboenden och i hemtjänst fungerar inte per automatik i coronatider, menar insändarskribenten. Bild: Stefan Bennhage

Äldreomsorgen – en skamfläck för oss alla

Det är intressant att jämföra äldrevården med hur sjukvården prioriteras, skriver Lennart Gröndal.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Äldreomsorgen har varit undermålig sedan urminnes tid och det är ingenting som ska läggas personalen till last. Den är lågutbildad, lågavlönad och lågprioriterad. Man kan undra om det beror på det faktum att de äldre som till exempel bor på äldreboenden snart ska dö. För faktum är att bortåt en tredjedel av de äldre som bor på äldreboenden dör varje år. I vanliga fall. I år lär dödssiffrorna bli betydligt högre.

Vi måste förstå att det är en krigssituation som råder och då kan vi lämna semestrar, studentfirande och pub-kvällar därhän.

Jag kan för mitt liv inte förstå att coronasmittad personal vårdar icke-coronasmittade äldre. Vi måste förstå att det är en krigssituation som råder och då kan vi lämna semestrar, studentfirande och pub-kvällar därhän. De passar helt enkelt inte in i bilden.

Och hur ska vi då få till till stånd en förändring? Jo, genom att erbjuda sådana arbets-, utbildnings- och lönevillkor att personal känner det meningsfullt att engagera sig i detta arbete. Det finns de som gärna sätter åt sidan sina personliga preferenser för ett sådant medmänsklig arbete. Det har vi erfarenhet av sedan flyktingvågen 2015. Det ger mening till livet och personlig tillfredsställelse. Man är helt enkelt inte så upptagen av sig själv.

Det är intressant att jämföra äldrevården med hur sjukvården prioriteras. Här ser vi en högteknologisk verksamhet med hög kompetens, högre löner och stolthet över uppgiften. Personalen inom äldreomsorgen behandlas helt enkelt ovärdigt och ovärdigheten spiller över på de äldre.

Jag påstår inte att det jag sagt är en allomfattande lösning på alla svårigheter inom äldreomsorgen. Men vi måste på ett helt annat sätt tänka och agera utanför boxen. De gamla vanliga rutinerna på äldreboenden och i hemtjänst fungerar inte per automatik i coronatider. Äldreomsorgen är en skamfläck för oss alla. Och coronapandemin har bringat detta, med fagert tal väl dolda faktum, till ytan. Dödssiffrorna talar sitt tydliga språk.

Lennart Gröndal, 76 år

LÄS MER: Fyra av tio som dör av corona dör ensamma utan personal eller anhöriga