Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Äkta empati eller bara egoism?

Att se sig som den goda som ger eller "tycker synd om" är inte detsamma som empati, skriver Maria Danielsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

till Björn, 24/3

Hej Björn! Vad är snällhet? Jag tror i alla fall inte svensken är för medmänsklig. Däremot vill svensken generellt gärna ha en bild av sig som god och gör saker (som att skänka bidrag till utsatta människor) för sin egen skull. Den här bilden tror jag både människor i Sverige och landet Sverige brottas med just nu. Men det leder inte till äkta medmänsklighet utan blir ett tvång på ytan.

Att se sig som den goda som ger eller "tycker synd om" är inte detsamma som empati och att vara i den andres skor. Och jag tror att det är därför svensken hamnar längre ner på lyckolistan än andra nordiska länder.

Man kan känna empati utan att ge till utsatta människor och i stället förstå att man kan hamna i deras skor. Frågan är varför man ger. Av egoistiska skäl för att bevara sin självbild eller av äkta medmänsklighet? Ja, kanske behöver svensken omvärdera bilden av sig själv?

Maria Danielsson