Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fredrik Tenfält: Laguppställning med frågetecken

Med Löfvens lag uppkommer den egendomliga situationen att Socialdemokraterna måste representeras av andra än sina främsta företrädare i både partiledardebatter och finansdebatter i riksdagen, skriver GP:s Fredrik Tenfält.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I skuggan av yran kring den nya tronarvingen framträdde också en av de partipolitiska tronpretendenterna under gårdagen. Socialdemokratiske partiledaren Stefan Löfven skulle presentera den nya uppsättningen av politiska talespersoner.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det brukar höra till att en ny ledare får frihet att forma sitt eget lag, när det gäller de mest centrala posterna. Så icke för Löfven. Han tvingades backa inför partiets vänsterfalang när det gällde valet av näringspolitisk talesperson. Löfven ville ha förre gruppledaren Sven Erik Österberg. Men det blev nej från riksdagsgruppens valberedning; ett av skälen tycks vara att Österberg ansetts ha varit en av dem som hållit i yxan när Håkan Juholt tvingades avgå. Österberg är nu mer eller mindre ute i kylan, han fick inte heller tillbaka sitt gamla uppdrag som gruppledare.

Med tanke på att jobben utnämnts av Löfven till en av partiets huvudfrågor är det anmärkningsvärt att han inte fått den talesperson i näringspolitiken han själv önskat. 40-åriga Jennie Nilsson kom in i riksdagen så sent som 2010, har en bakgrund som vårdbiträde och med fackliga uppdrag i Kommunal. Det väger tämligen lätt mot den tyngd och erfarenhet som Österberg representerar, även om det kanske är så att Löfven hoppas att han själv ändå är den som är främste jobbtalesmannen.

Även i övrigt innehåller laguppställningen en del överraskningar. Tommy Waidelich petas som väntat som ekonomisk talesperson, men ersätts av en person som inte alls sitter i riksdagen. Magdalena Andersson har tidigare varit planeringschef hos Göran Persson och överdirektör i Skatteverket. Aftonbladet skrev i går förhoppningsfullt att "Andersson kan antagligen mer om statens budget än Anders Borg någonsin kommer att lära sig". Det skall nog mycket till för det, men under alla förhållanden är Andersson helt oprövad i den politiska debatten. Dessutom uppkommer den egendomliga situationen att Socialdemokraterna måste representeras av andra än sina främsta företrädare i både partiledardebatter och finansdebatter i riksdagen.

Närmast obegripligt är att Ibrahim Baylan gör comeback som skolpolitisk talesperson. Baylan är som person mycket sympatisk, men som skolminister misslyckades han helt att klara debatten mot Jan Björklund. På utbildningsdepartementet lär man fira i dag.

Man tager vad man haver, sa Kajsa Warg. Lite av samma anda vilar över Löfvens anrättning. Fast här tycks också risken finnas att lite väl många kockar varit inblandade.