Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fredrik Tenfält: Hellre klickar än all ketchup

Alla vinner på ökad öppenhet om budgeten, skriver Fredrik Tenfält.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I min barndom presenterades den årliga statsbudgeten av en myndig finansminister, Gunnar Emanuel Sträng, som hade en egen halvtimme till förfogande i tv-rutan. Med pekpinne och diverse kartor och tabeller framträdde Sträng som en gammaldags skollärare inför svenska folket. Intrycket brukade bli att finansministern hade rikets finanser väl i sin hand; dock behövde skatten höjas något också detta år.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Budgeten, eller statsverkspropositionen som den mer formellt kallades, hörde också långt senare fram till själva presentationsdagen till rikets främst bevakade hemligheter. Inget ansågs få sippra ut i förväg, av hänsyn till bland annat riksdagen som skulle motta förslaget.

Som en särskilt svag punkt sågs tryckprocessen. Manus skickades in i det sista mellan regering och tryckeri, med ständig risk för att uppsnappas av obehöriga. Varje regering med självaktning bevakade dessa transporter som om det varit guldreserven på drift.

Resultatet blev i allmänhet den välkända ketchupeffekten. Som journalist stod man där och bankade på glasflaskan och försökte få ut något. Det blev i bästa fall någon skvätt. Sedan kom alltihopa på en gång, när finansministern tågat till riksdagen med den nådiga luntan.

Jag tror inte att resultatet blev bra för någon, utom möjligen för finansministern själv, så länge han fick stå oemotsagd i tv-rutan med sin pekpinne. Tidningarna skulle fylla helsida efter helsida, utan mycket tid till eftertanke och analys. Det blev korvstoppning i den högre skolan, där alltför många detaljer riskerade att förloras i den stora helheten.

Numera råder en annan ordning. Den så kallade vårpropositionen har blivit nästan lika viktig som den vanliga budgeten. Och regeringarna ser till att släppa allt fler nyheter i förväg. Det började redan under regeringen Persson med allt fler medvetna läckor och presentationer. Den nuvarande borgerliga regeringen har drivit detta till mästerskap. Nämn den presskonferens som inte hållits i förväg inför vårpropositionen.

Någon gång har det gått till överdrift, som när Anders Borg i höstas gav ett antal utvalda journalister specialinformation om budgeten, en dag före att riksdagspartierna informerats. Jag kan förstå att ledamöter var upprörda.

Den här gången var det bättre skött. Partierna fick en förmiddag på sig att läsa in sig på budgeten, innan riksdagsdebatten startade efter lunch.

Om det sedan hjälpte så mycket kan diskuteras. Åtminstone Thomas Östros verkade i debatten fortfarande inte ha upptäckt att det blivit mer pengar till både pensionärer och barnfamiljer.

Alldeles oavsett detta tycker jag att det är bra att gamla tiders hemlighetsmakeri övergivits. Hellre kontrollerade klickar än all ketchup på en gång. Då hinner varje fråga få den uppmärksamhet den förtjänar. Visst var det bra att Åsa Torstensson var i Göteborg för några veckor sedan och presenterade de stora infrastruktursatsningarna för Västsverige. Och visst har det varit bra att förslagen om pensionärer och barnfamiljer presenterats för sig, även om inte just Östros var intresserad av att lyssna.

Bättre förberedda journalister ger bättre journalistik. Bättre förberedda politiker ger förhoppningsvis mer intressanta debatter. Som väljare blir vi alla vinnare på ökad öppenhet.