Fredrik Tenfält: Stort och smått på landsmöte

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

VÄXJÖ:

Ibland kan till synes små frågor vålla stort engagemang. När Folkpartiets landsmöte i lördags skulle behandla frågan om gårdsförsäljning av vin pågick debatten i mer än två timmar, med 60-talet anmälda talare.

Efter ingripande av partiledningen blev det dock en salomonisk lösning: Sverige skall helt enkelt avvakta EU:s påbörjade prövning av om den finländska gårdsförsäljningen är förenlig med det statliga alkoholmonopolet. Blir det grönt ljus för Finland kan Sverige tänkas följa efter.

Förre Systembolagschefen Gabriel Romanus upprördes dock av att möjligheten till gårdsförsäljning fortfarande hölls öppen. I ett bittert inlägg från talarstolen hävdade han att Folkpartiet i alkoholfrågan nu övergett folkhälsoaspekten till förmån för jordbruksintressen.

ANNONS

Andra stora debatter var mer väntade: inställningen till Las, föräldraförsäkringen, skatter och kärnkraften. I allmänhet rodde partiledningen hem voteringarna. Ett undantag var integrationspolitiken där landsmötet sa nej till förslaget om en särskild medborgarskapsutbildning.

Just det var inte så mycket att sörja över. Förslaget framstod som tämligen oklart och luddigt. Intrycket är annars att Folkpartiet står väl rustat just när det gäller integrationsfrågorna, med en avvägd blandning av både krav och konstruktiva stödinsatser.

När det gäller arbetsrätten har Folkpartiet däremot hamnat i en mer obestämd mellanposition, där man vill ge intryck av handlingskraft utan att egentligen gå till handling. Partiet hotar med att bland annat öka antalet undantagna från Las från två till fyra om inte parterna framöver kan komma fram till ett nytt huvudavtal.

Frågan är om detta försök att vara alla till lags egentligen tilltalar någon. Den som vill ha klara garantier för bevarad arbetsrätt kan luta sig mot Moderaterna och den som vill ha mer långtgående förändringar kan hoppas på Centern.

Känslorna svallade mycket hett i debatten, men i vilken utsträckning engagemanget är förankrat i den mer handfasta verkligheten kan nog diskuteras. Riksdagsledamoten Johan Pehrsson från Örebro vittnade om hur han åkt runt på en rad företagsbesök i sitt hemlän Örebro. Inte på något företag hade just Las lyfts fram – det var helt andra problem som dominerade.

ANNONS

Landsmötet uttalade sig också, efter en kompromisskrivning från det så kallade beredningsutskottet, för att "på lång sikt" kunna öka antalet kärnkraftreaktorer, alltså inte bara ersätta dagens. Det har på sina håll tolkats som att en kil slagits in i allianssamverkan.

Men i beslutet betonas att klimatöverenskommelsen mellan allianspartierna tidigare i år varit "en väldigt viktig milstolpe för en hållbar energipolitik". Det intressanta är också att i beslutet framhålls vikten av en utveckling av alternativa energislag, exempelvis utbyggnad av vindkraft till lands och till havs. I praktiken innebär beslutet faktiskt ett tydligt steg bort från en ensidig kärnkraftsfixering.

Vilka de valvinnande frågorna eventuellt kan bli för Folkpartiet lämnade landsmötet inga svar på. Men här gäller nog för alla regeringspartierna att framför allt ta till vara de sakområden man har eget ansvar för. Och där sitter FP med två rätt goda kort: utbildningspolitiken och integrationsfrågorna.

ANNONS