Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

”Freddan” Pettersson ger Göteborg HC chansen

Hockeybomben: Göteborg får en damsatsning – tack vare Frölundaikonen Fredrik Pettersson. – Det är klart att tjejerna ska få chansen, säger den sponsrande stjärnan.

Det händer saker i Hockeysverige. Först beslutade Djurgårdens IF att satsa på ett damlag – och förra veckan följde Färjestads BK efter. Frölunda har dock konsekvent uttalat att ett damlag ”finns inte på agendan” …

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men GP kan berätta en rolig nyhet: Stan får ett nytt hockeylag. Hisingen Hockey i division I blir Göteborg HC – en satsning för locka tjejer i regionen att börja spela hockey och att nå Riksserien inom några år.

Och satsningen är möjlig tack vare den förre Frölundastjärnan Fredrik Pettersson, 26 år. Luganoproffset och hans nystartade företag Exe Bygg blir för Göteborg HC vad Prioritet Finans är för IFK Göteborg.

– Fast i mindre skala, säger Fredrik ”Freddan” Pettersson blygsamt.

– Vi är oerhört glada för den här chansen, säger Monica Corell, som är lagledare och drivande i den gamla klubben Hisingen Hockey.

Hisingen Hockeys 40 spelare tar nästa säsong på sig Göteborg HC:s tröja – och nu väntar stora förändringar.

Klubben får hjälp ekonomiskt av Exe – och Fredrik Pettersson ska bidra med kunskap, kontakter och träning. Exempelvis. Plus att Göteborg HC måste få till en permanent ishall som hemmarink – och inte slussas runt i olika ishallar i Göteborg från vecka till vecka.

Varför valde ni just damhockey?

– Vi vet att det är tufft att driva ett damlag, som inte har samma resurser som herrar. Exe Bygg vill gärna hjälpa till för att underlätta för tjejer som vill spela hockey. Vi tycker att Göteborg HC gör en spännande nysatsning, precis som vi! Dessutom ser vi likheter med byggbranschen, som också är mansdominerad. Vi är övertygade om att även den skulle tjäna på att få in fler tjejer, säger Jakob Nilsson, styrelseordförande.

Hur stora summor går ni in med – under hur lång tid?

– Vi har valt att inte prata några summor. Däremot är det tänkt att det inte är ett kortsiktigt engagemang – utan för framtiden, säger Jakob Nilsson tillsammans med Exes vd Daniel Hultengren.

Varumärkesbyrån Paradigm har också stöttat nystartade Göteborg HC – och tagit fram logotypen: en lejonhona med vassa tänder.

– Ja, lejon finns i Göteborgs stadsvapen – och honorna jagar alltid i flock. Precis som en hockeyfemma, säger Monica Corell stolt.

Klubbfärgerna kommer att bli svart, vit och orange – och det pågår redan arbete med att sy upp kepsar och tröjor i GHC:s färger.

– Det kommer att bli fler herrhockeyspelare som stöttar Göteborg HC – det är jag övertygad om, säger Fredrik Pettersson med ett leende.

Han har själv tecknat ett treårskontrakt med HC Lugano i den schweiziska ligan – och bygger för tillfället upp kroppen efter en tuff säsong.

– De 15 senaste matcherna blev det bara värre och värre. På slutet blev det ju inte mycket träningar utan bara matcher, berättar Fredrik, som stortrivs i staden och klubben.

– Jag är riktigt nöjd med säsongen! Det blev ändå 24 poäng på 25 matcher, berättar Fredrik.

Han har precis tackat nej till Pär Mårts och Tre Kronor, på grund av skada i ljumske och höft.

– Jag är inte klar med livet ute i Europa än, men jag har alltid sagt att jag ska komma hem till Frölunda en dag – och så kommer det att bli! Om klubben fortfarande tycker jag håller den nivå som krävs …

Men varför har du gått in i byggbranschen?

– Min hockeykarriär kommer att ta slut – förr eller senare. Därför vill jag försäkra mig om att jag har något att falla tillbaka på, när den dagen kommer. Jag har alltid tyckt det varit kul med bygg och fastigheter – och det hade känts opersonligt att köpa in sig i ett anonymt bolag. För mig känns det viktigt att de andra delägarna är personer som delar samma värderingar som jag själv!

Damsatsningen blir något helt annat.

– Det här är aldrig gjort förut. Jag vill att tjejerna också ska få chansen. Vi killar har aldrig behövt oroa oss för träningstider, slipade skridskor eller utrustning. Det finns så mycket som jag bara tagit för givet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.