Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fransk varning för islamofobi

Frankrikes ledande muslimska råd fördömde på måndagen helgens attack mot en moské norr om Paris och manade till en nationell diskussion om islamofobi.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vandalerna klottrade "Islam ut ur Europa" och "Frankrike åt fransmännen" på väggarna och ingången till moskén i Crepy-en-Valois natten mellan lördag och söndag.

Enligt Franska rådet för muslimska trosfrågor var attacken den senaste i en ökande tendens av våld riktat mot moskéer. Rådet uttrycker oro för den nationella sammanhållningen.

Rådet, vars medlemmar väljs bland franska muslimer, manar myndigheterna att agera för att få ett slut på "denna serie skamliga och hatfyllda hädelser som riktas mot bönehus".

President Nicolas Sarkozy uppmanas stödja upprop för en parlamentarisk kommission för att utreda det rådet kallar ökad islamofobi i Frankrike. Förslaget ströks i sista minuten från en rapport som publicerades i förra veckan angående ett förbud mot heltäckande slöja, till missnöje hos muslimska ledare som tryckt på för en sådan diskussion.

I januari angreps en moské i den sydliga staden Castres av vandaler som klottrade hakkors och "Sieg heil" på dess väggar.

Ordföranden i en lokal muslimsk organisation, Abdelmalek Bouregba, såg då regeringens tal om nationell identitet som bidragande till våldet.

Förövarna hängde även grisfötter på moskéns dörrhandtag och grisöron på dörren tillsammans med bilder på franska flaggan.