Frankrike lovar insatser inom timmar

ANNONS
|

FN:s säkerhetsråd har sagt ja till en flygfri zon över Libyen.

Enligt Frankrike kan militära insatser mot Libyen ske inom "några timmar".

Samtidigt fortsatte Gaddafs styrkor under natten att beskjuta rebellfästet Misrata.

Militära insatser mot Libyen kan komma att ske inom "några timmar" och Frankrike kommer att delta i dessa, sade den franska regeringens talesman Francois Baroin till radio RTL, uppger AFP.

Enligt Baroin är syftet att "skydda Libyens folk och tillåta dem att gå hela vägen i kampen för frihet, vilket innebär att störta Gaddafi-regimen".

Han sade vidare att det inte rör sig om ockupation av landet, enligt Reuters.

ANNONS

Diplomater har indikerat att flygattacker ledda av Storbritannien, Frankrike och USA kan vara nära förestående.

Samtidigt fortsätter striderna i Libyen. Gaddafis styrkor gick hårt åt rebellfästet Misrata öster om Tripoli på fredagen, efter en natt av tung beskjutning, enligt en talesman för oppositionen.

-Dussintals bomber av olika slag har fallit över staden sedan i natt, sade den anonyme talesmannen till AFP och tillade att bombningen fortfarande var intensiv.

Gaddafi sade i libysk tv på onsdagen att hans styrkor kommer att inta Misrata i en avgörande strid.

Enligt FN-resolutionen ska "alla nödvändiga åtgärder" vidtas för att skydda civila mot Gaddafi, men inga utländska soldater ska sänds till Libyen.

Utrikesminister Carl Bildt välkomnar beslutet i FN:s säkerhetsråd.

-Det är bra att detta ger möjligheter till åtgärder som går väl utöver en flygförbudszon, vilket är vad jag efterlyst, säger Carl Bildt och konstaterar att det förändrar förutsättningarna för utvecklingen i Libyen.

Sverige kommer inte att delta aktivt, åtminstone inte till en början.

-Jag tror att inledningsvis så är vi inte en del av detta, av den enkla anledningen att vi inte är medlemmar i Nato. Vi kan komma in i ett senare skede, men där är vi inte än. Det beror på hur utdraget det här blir, säger Bildt.

Tio länder röstade för resolutionen medan Ryssland, Kina, Tyskland, Brasilien och Indien lade ner sina röster.

Tyskland förklarade att landet ser "avsevärda faror och risker" med en militär aktion mot Muammar Gaddafi. Utrikesminister Guido Westerwelle sade att tyska soldater inte kommer att delta i militära operationer i Libyen.

I Benghazi firade Gaddafis motståndare FN-beslutet med att skjuta i luften och skicka upp luftvärnsgranater. De gamla libyska flaggorna från kungatiden vajade från tak och fönster.

Gaddafi sade sig efter FN-beslutet ha ändrat taktik.

Till CNN:s korrespondent i Tripoli sade Gaddafis son Saif al-Islam att den libyska ledningen "som en humanitär gest" har ändrat taktik kring Benghazi.

ANNONS

Armén ska inte längre gå in i staden för att, som tidigare sades, obarmhärtigt krossa allt motstånd. I stället ska soldaterna stanna utanför.

Timmarna före FN-beslutet sade Gaddafi i statlig tv att "förrädarna" ska jagas ut Benghazi och att inget förbarmande ska visas dem.

Strax efter FN:s beslut höll Libyens vice utrikesminister Khaled Kaaim presskonferens i Tripoli. Han sade då att regimen ska "behandla resolutionen positivt" och att armén ska skydda civila i hela landet.

Tillfrågad om det nu kan bli ett eld upphör svarade Kaaim svävande att "det kan bli så" men att det finns saker att reda ut först och att det kan ta lite tid.

Men Kaaim sade också att resolutionen visar en aggressiv attityd och är detsamma som en uppmaning till libyerna att döda varandra.

I en resolution sade EU-presidenten Herman Van Rompuy och utrikeschefen Catherine Ashton att de välkomnar resolutionen och är redo att "uppfylla dess syfte inom sitt mandat och sin förmåga".

Norge kommer att delta i en eventuell internationell militäraktion mot Muammar Gaddafi i Libyen, säger landets försvarsminister Grete Faremo till VG på nätet.

Kina sade sig på fredagen vara bekymrat över FN-resolutionen om att införa ett flygförbud över Libyen, trots att landet valde att inte använda sitt veto för att blockera den.

ANNONS
-Vi motsätter oss användandet av militär kraft i internationella relationer, och har allvarliga reservationer om delar av innehållet i resolutionen, sade utrikesdepartementets talesperson Jiang Yu.
ANNONS