Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Frankrike: Insatser inom timmar

Libyens regering har beslutat utlysa vapenvila, uppger utrikesministern enligt internationella medier.

Libyens regering har beslutat att ställa in alla militära insatser för att skydda civila till följd av FN-beslutet om flygförbud, rapporterar flera internationella medier.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Beskedet om att regimen i Libyen utlyser vapenvila framfördes av utrikesminister Musa Kusa i Tripoli. Uttalandet sändes också direkt i tv.

FN:s säkerhetsråd har sagt ja till en flygfri zon över Libyen.

Storbritannien kommer omedelbart att börja förflytta stridsflygplan till baser varifrån de kan användas för att säkra den flygfria zonen över Libyen, sade premiärminister David Cameron på fredagen, uppger Reuters.

Storbritannien kommer att skicka flygplan av typerna Tornado och Typhoon, samt tankflygplan och övervakningsplan.

– Förberedelserna för att sända dessa plan har redan börjat och under de kommande timmarna kommer de att flyttas till flygbaser varifrån de kan börja med de nödvändiga åtgärderna.

Frankrike kommer att hålla samtal på lördag med ett antal internationella politiker, inklusive representanter från Mellanöstern, för att diskutera åtgärder i Libyen, sade David Cameron.

Innan FN fattade beslutet om flygfri zon försökte Muammar Gaddafi på flera sätt hota omvärlden. Förutom att den statliga nyhetsbyrån Jana fick framför hot mot flyg- och fartygstrafik i Medelhavet lät Gaddafi sig intervjuas av portugisisk tv.

– Om världen blir galen – då blir vi det också, sade Gaddafi i intervjun.
– Vi kommer att svara. Vi kommer att göra deras liv ett helvete.

Samtidigt fortsatte Gaddafis styrkor under natten att beskjuta rebellfästet Misrata.

Militära insatser mot Libyen kan komma att ske inom "några timmar" och Frankrike kommer att delta i dessa, sade den franska regeringens talesman Francois Baroin, uppger AFP.

Enligt Baroin var syftet att "skydda Libyens folk och tillåta dem att gå hela vägen i kampen för frihet, vilket innebär att störta Gaddafi-regimen".

Han sade vidare att det inte rör sig om ockupation av landet, enligt Reuters.

Diplomater har indikerat att flygattacker ledda av Storbritannien, Frankrike och USA kan vara nära förestående.

Samtidigt fortsätter striderna i Libyen. Gaddafis styrkor gick hårt åt rebellfästet Misrata öster om Tripoli efter en natt av tung beskjutning, enligt en talesman för oppositionen.

-Dussintals bomber av olika slag har fallit över staden sedan i natt, sade den anonyme talesmannen till AFP och tillade att bombningen fortfarande var intensiv.

Strider mellan rebeller och Gaddafi-trogna styrkor rasar i rebellfästena Zintan, Nalut och Misrata i västra Libyen, enligt vittnen och rebellkällor.

Tv-kanalen al-Arabiya rapporterade att fyra personer dött och 70 skadats när Gaddafi-styrkor gick till attack med pansarfordon och tungt artilleri i Mistrata under morgonen.

Enligt FN-resolutionen ska "alla nödvändiga åtgärder" vidtas för att skydda civila mot Gaddafi, men inga utländska soldater ska sänds till Libyen.

Utrikesminister Carl Bildt välkomnar beslutet i FN:s säkerhetsråd.

-Det är bra att detta ger möjligheter till åtgärder som går väl utöver en flygförbudszon, vilket är vad jag efterlyst, säger Carl Bildt och konstaterar att det förändrar förutsättningarna för utvecklingen i Libyen.

Sverige kommer inte att delta aktivt, men Carl Bildt utesluter inte att det kommer att ske i ett senare skede.

-Vi har inte fått någon inbjudan från Nato. Får vi det så får vi ta ställning till den då, säger Bildt.

Tio länder röstade för resolutionen medan Ryssland, Kina, Tyskland, Brasilien och Indien lade ner sina röster.

Tyskland förklarade att landet ser "avsevärda faror och risker" med en militär aktion. Utrikesminister Guido Westerwelle sade att tyska soldater inte kommer att delta i militära operationer i Libyen.

Storbritannien kommer omedelbart att börja förflytta stridsflygplan till baser varifrån de kan användas för att säkra den flygfria zonen över Libyen, sade premiärminister David Cameron på fredagen, uppger Reuters.

Storbritannien kommer att skicka flygplan av typerna Tornado och Typhoon, samt tankflygplan och övervakningsplan.

-Förberedelserna för att sända dessa plan har redan börjat och under de kommande timmarna kommer de att flyttas till flygbaser varifrån de kan börja med de nödvändiga åtgärderna.

Frankrike kommer att hålla samtal på lördag med ett antal internationella politiker, inklusive representanter från Mellanöstern, för att diskutera åtgärder i Libyen, sade David Cameron.

Ahmed säger på telefon till TT från oppositionens fäste Benghazi att han är mycket glad över FN-beslutet och tackar både FN och EU för deras uttalanden:

-Nu kan vi andas frihet igen!

Han säger samtidigt att situationen är mycket allvarlig. Med lugn och saklig ton förklarar han att de fortfarande lever i stor fara:

-Vi är i krig. Om några minuter skulle någon kunna komma in och döda oss.

Strax efter FN:s beslut sade Libyens vice utrikesminister Khaled Kaaim att regimen ska "behandla resolutionen positivt" och att armén ska skydda civila i hela landet.

Men Kaaim sade också att resolutionen visar en aggressiv attityd och är detsamma som en uppmaning till libyerna att döda varandra.

I en resolution sade EU-presidenten Herman Van Rompuy och utrikeschefen Catherine Ashton att de välkomnar resolutionen och är redo att "uppfylla dess syfte inom sitt mandat och sin förmåga".