Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Frågor och svar om Dunderglöggen

Många har skickat in frågor om GP:s Dunderglögg. Här svarar GP:s Thomaz Grehn på några av dem.

Fråga: Vilken sorts jäst, matbrödsjäst eller sötbrödsjäst?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Britta

Svar: Vi har alltid kört med vanlig matbrödsjäst. Ärligt talat vet jag inte skillnaden på jäster (heter det så i plural?), jag har aldrig bakat sött bröd och aldrig använt "den röda" jästen. Men eftersom glöggen förvisso är söt så borde det funka. Jag har ett förslag, Britta: du kör med sötbrödsjäst - och när glöggen är klar hör du av dig och berättar hur det gick. Törs du?

Thomaz Grehn

Fråga: Ska man se till att allt socker löst sig innan man ställer undan satsen eller sköter det sig själv om man bara rör om ordentligt? Mikaela

Svar: Det sköter sig självt. Du behöver inte ens röra om.

TG

Fråga: Avseende jästen, skall det vara en sån färsk kub eller den torkade formen?

Stefan

Svar: Se Brittas jästfråga här ovan. Du får samma, lätt modifierade, svar; Vi har alltid kört med färsk kub. Ärligt talat vet jag inte skillnaden osv...

TG

Fråga: Varför ska potatisen med? Är det på grund av stärkelsen?

Mikaela igen

Svar: Korrekt. Stärkelsen i potatisen omvandlas till socker (glukos). Delar av sockret omvandlas sedan till alkohol under jäsningen. Så hoppa inte över potatisen! Jag lovar att glöggen inte tar smak av den.

TG

Fråga: Kan russinen vara hela, eller skall de sönderdelas?

Leif Orrebrand

Svar: Gör dig inte besvär med att dela. Russinen i hinken kommer rätt fort att svälla upp till de vindruvor de en gång var och blir ganska lätta att hantera på slutet. Kan tänka mig att slamsiga russin kan orsaka stopp i häverten med kraftiga besvärjelser som följd, när det är dags att tappa upp glöggen. Och glögg och dåligt humör passar lika uselt ihop som glögg och bilkörning.

TG

Fråga: Blir ingefärasmaken för stark om man skär den i bitar? Jag missade att det skulle vara en hel bit. Undrar om jag bör plocka ur en del ingefära då.

Mikaela än en gång

Svar: Ingen fara - men rimligen lakar du ut mer ingefärssmak, ju större yta du exponerar i brygden. Samma effekt som med vitlök alltså. Pressar du den, blir smaken av vitlök starkare än om du hackar, hyvlar eller stoppar i en hel klyfta. Gillar du ingefära? Jamendåså...kör, bara!

TG

Berättelse: Goddagens...I min familj har vi satt dunderglögg i många år. Brygden har alltid fått stå att "självdö", varefter vi har tappat upp den på flaska och låtit den lagra i alla fall till minst NÄSTA jul. Vi har understundom haft flaskor i lager med upp till fem år på nacken. Smaken har - tycker i varje fall vi - utan tvekan vunnit på denna förlängda lagring.

Brygden som startades i oktober 2009 slutade att jäsa i vanlig ordning, såsom vi är vana vid att alla tidigare brygder brukat göra. När det var dags för att tappa upp den på flaska, upptäckte vi att den börjat jäsa på nytt. Vi hade för första gången lyckats göra "Glöggchampagne" utan att riktigt förstå hur...!!! Smaken var visserligen helt utmärkt, men drycken är fizzy, som engelsmännen kanske skulle ha sagt.

Nu till frågan........Hur bör vi göra för att rädda brygden? Det känns inte bra att den antagit det här tillståndet. Det känns också lite snopet att behöva låta den gå ner i slasken och därmed vara räddningslöst förlorad. Skall vi låta efterjäsningen avstanna av sig själv? Finns det något slags jässtopp att ta till? Brygden är skiljd från sina beståndsdelar och står tills vidare upptappad på öppna flaskor. Vi ser med spänning fram emot ett möjligt svar/tips från er.

Med vänlig hälsning

Leif Norlin

Svar: Hej, Don Perigno...rlin. Kolsyrad glögg låter mera udda än gott. Det vore ju synd att skeppa ut alltihop i slasken - jag skulle nog låta alltihop jäsa ut och därefter röra om och sen låta allt stå i öppet kärl tills kolsyran flyktat. Då får du en "avslagen" glögg, förhoppningsvis drickbar och inte jästsmakande. Kan bli rätt starkt, det där förresten...

TG

Fråga: I receptet står det 1 påse nejlikor och 1 påse kardemummakärnor. Påsar finns i olika storlekar, hur många gram ska det vara i varje påse?

Gun Nord

Svar: Jo, jag förstår att man kan bli irriterad på så vaga anvisningar. Ungefär som att det står "en riven gul lök" i köttbullrecepten. Hur stor är en lök? Nåväl, jag brukar hälla i en "liten" påse av varje glöggkrydda och lägga en påse av varje åt sidan så länge - för påseende. Hur många gram? undrar du.

Eftersom kryddor, likt de flesta produkter, har olika densitet men levereras i lika stora påsar blir det givetvis olika vikt. 1 påse nejlikor 11 gram, 1 påse kardemumma 20 gram...Låt tycke och smak råda. Gillar du nejlika? Häll i två påsar då. Är du mera kardemummatypen, så ta mera sånt. Kryddningen är inget som påverkar framställningsprocessen, däremot smaken.

TG

Fråga: Jag undrar om det går att ersätta svagdricka med något annat i ert recept på dunderglögg?

Tack på förhand!

Erica

Svar: Jo, men då blir det inte Dunderglögg. Alltså: Svagdricka!

TG

Fråga: Ska prova Dunderglöggen för första gången. Pulverjäst eller sån där "klump" med jäst, någon att föredra? Vid blandningen, ska man se till sockret "smälter ner"? Eller bara röra rejält och nöja sig efter en stund? Spelar material på hink någon roll? Någon lägsta tempnivå för jäsningen? I övrigt, tack för en grymt bra idé!

Sven Klockar

Svar: Debutanter använder med fördel sån där "klump". Det vet vi är ett säkert kort.Häll bara i sockret, så löser det sig, ska du se.Hinktyp är nog enbart en estetisk fråga; plast är ju inte världens snyggaste material, men funkar utmärkt.

Äger du en zinkhink så har du förutom ett tilltalande kärl dessutom ett gratis glöggrim, om du tänkt ge bort en flaska i julklapp. Jäsningsregel: ju varmare, desto kortare och intensivare jäsningstid. Så kallad "rumstemperatur" (det vill säga någonstans mellan 18 och 22 grader) är utmärkt. Alltför sval temperatur gör att jäsningen avstannar och alltför hög att jästen dör och... tja, jäsningen avstannar.

TG

Fråga: Blev inte helt klok på hur mycket russin det ska vara i dunderglöggen. Ska det vara två paket á 500 g eller två paket = 500g.

Leila Andersson

Svar: Vi säger så här: det ska vara ungefär ett halvt kilo russin, rätt och slätt. Nej inte slätt, jag menar skrynkligt - det är ju russin vi pratar om.

TG

Fråga: Hej! Nu är det dags igen! Jag har gjort denna förträffliga dryck flera gånger tidigare, men sist jag satte en sats kom jag att läsa innehållsdeklarationen på svagdricksflaskorna, som visade att drycken var sötad med något syntetiskt skit (Aspartam?) som givetvis inte jäser till alkohol.

Spelar det någon roll, förutom obehagskänslan att man utnyttjar en fuskprodukt? Jag vill minnas att jag hade en konversation med tillverkaren, (Spendrup) som hävdade att drycken tillverkades efter ett gammalt recept. Jag trodde inte på det för de syntetiska sötningsmedlen fanns nog inte då svagdricka uppfanns. Finns det någon tillverkare som gör svagdricka på socker?

Gammal kemiingenjör

Svar: Ja, det här aspartamet (E 951, även salufört under namnet Canderel) är ett elände. Misstänker att de flesta storbryggerier använder detta billiga sötningsmedel (som alltså inte jäser till alkohol) i sin svagdricka - eller Juldricka, som man numera oftast kallar det.

Men svagdricka är per definition en brygd gjord på sackarin. Inte socker - det vore sannolikt att utmana alkohollagen. Sackarin är dyrt, så att köpa en äkta, hantverksmässig svagdricka (pris uppemot 60 kronor litern) för att tillverka Dunderglögg på, blir ingen ekonomisk succé. Vi får hålla tillgodo med det förhatliga aspartamet och boosta med eget socker och jäst.

TG

Fråga: Ska för första gången sätta en sats glögg. Jag tycker mer om vinglögg än om starkvinsglögg, kan man minska mängden socker en aning så att det blir lite lägre alkoholhalt?

Tack för underhållande läsning i GP om vin o.d!

Therese

Svar: Ja, rimligen bör jäsningen avstanna snabbare och du får en svagare glögg. Men jag skulle inte rekommendera att dribbla med förhållandet jäst/socker/svagdricka/potatis. Det kan bli pannkaka av alltihop.

TG

Inlägg: Hej Thomaz, När jag läste dina svar idag, angående " dunderglöggen", så reagerade jag på vad jag uppfattade som lite "spydigt",

till den person som ville prova med honung......

Jag har själv gjort glögg efter GP:s recept ett flertal gånger, och jag experimenterar alltid med lite olika varianter, beroende av vad som finns hemma, till exempel halvfulla honungsburkar, sirapsflaskor eller ihopklumpat farinsocker, och det går alldeles utmärkt att använda ihop med vanligt socker, bara se till att den totala sockermängden blir på ett ungefär detsamma som i receptet.

Russinen kan också kombineras med fikon. När det gäller smaksättning så kan jag också tipsa om tillägg som: vaniljstång, pomerans, limeskal eller citronskal, som också ligger med i brygden ifrån början. Jättemumsigt och smakrikt !

Har också provat med att lägga till halvfulla coca-colaflaskor som blivit stående, eller någon öppnad ölburk, vinskvätt, sherryskvätt eller vad det vara månde, som ej dricks upp, och jag får alltid ett suveränt gott resultat!

A Q E

Svar: Låter som ni hade en bra fest.

TG

Fråga: Undrar bara var man får tag på svagdricka. Har besökt ett stort antal matbutiker i centrala Göteborg under dagen och det går inte att hitta någonstans. I mitten av november är det besked som jag har fått av personalen i butikerna. Har du något tips?

Sara

Svar: Gå tillbaka dit du började leta. Det börjar droppa in så smått...

TG

Fråga: Jag ska göra er glögg ur två dagar och undrar om man måste ha platshink som mamma min vill ha av snålhet, medan jag hävdar att det ska vara en rostfri hink.

Emelie

Svar: Platshink går utmärkt, om den bara ställs på rätt plast. (Och oss emellan, Emelie - är det inte just av snålhet vi gör den här glöggen för långt mindre än halva köpepriset?)

TG

Fråga: I år ska det äntligen bli av - nu sätter vi Dunderglögg på jäsning! MEN - det finns så många olika svagdrickor. En del smakar bara sötslibb - inte alls svagdricka, typ! Vilken sort rekommenderar du?

Annrika Nilsson i Kil

Svar: Jag har faktiskt ingen favorit, jag tar den som går att få tag på. Men poängen med den här brygden är att den får karaktär och smak av allt gojs man häller i.

Kolla till exempel vad A Q E (ett par frågor längre upp) häller i sin glögg. Och blir det gott, så ...why not?

TG

Fråga: Hallo - kan man ersätta Svagdrickan med någonting annat, till exempel Coca-Cola? Som utlandssvensk har vi svårt att få tag på svagdricka, som verkar vara en typisk svensk dryck.

Eric Borg

Svar: Det finns bara ett sätt att få veta det - eller hur, Eric? Coca-cola låter ganska wild'n'crazy, men i brist på annat, så...ett annat alternativ kan faktiskt vara julmust. Däri finns för övrigt det socker, som den gamle kemiingenjören efterlyste.

TG

Fråga: Hej. Jag har läst om den här år efter år men inte provat själv. Eftersom jag sedan något år tillbaka äter LCHF och är diabetiker är jag oerhört sockerkänslig och kan inte dricka öl, till exempel. Vin, liksom starksprit, går ganska bra om det är torrt och i mindre mängder. Hur är det med sötman (kolhydratinnehållet) hos glöggen? Det känns lite väl vågat att prova "på vinst och förlust".

Titti

Svar: Läs ingredienserna en gång till, Titti. Sista raden: "2,5 kilo socker". Jag tror du ska avstå.

TG

Fråga: Vad för slags svagdricka skall man använda, någon sort från snabbköpet då antar jag. Bakjäst brukar ju ge lite mycket (och bismak) biprodukter när man brygger fruktvin till exempel blir det fel stuk på det hela om man tar någon riktig vinjäst i stället ?

Tomtefar

Svar: Jag trodde Tomtefar fick nog av glögg på julafton, utan att behöva brygga sin egen. Men jag kan bara svara som i många andra fall: vi kör efter vårt fega standardrecept, men vill inte hindra någon från att ge sig ut på tunn is. Prova vinjäst, vetja!

TG

Fråga: Hinken, kan det vara plast eller vilket material är lämpligast? Jäst: söt eller vanlig?

Gundel Koch

Svar: Om du tröskat dig igenom alla svar här ovan, vet du vid det här laget att materialet i hinken är oväsentligt. Däremot måste den vara ren, annars får du säkert en spontan efterjäsning i glöggen.

TG

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.