Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Frätskador allt vanligare bland barn och ungdomar – men det går att förebygga

Erosion, frätskador på tänderna, är en utmaning för tandhälsan. I takt med att konsumtionen av läsk, juice och energidryck ökar så växer även problematiken kring frätskador på tänderna. Detta syns inte minst hos barn och ungdomar.

Det finns flera orsaker till frätskador på tänderna, men det är framför allt sura drycker, matvanor, refluxer och kräkningar som gör skada. När sura ämnen kommer i kontakt med tänderna sjunker ph-värdet, emaljen blir mjuk och ett slitage uppstår.

– Frätskador uppstår alltså inte på grund av ett bakterieangrepp, som till exempel vid karies, utan är ett resultat av kemisk påverkan. Bland barn och ungdomar är det läskedrycker som är den stora boven. De har tillsatta syror för att få en frisk och fräsch smak, säger Maria Jarkander, tandläkare och specialist i pedodonti på Aqua Dental.

Barn som drabbas av frätskador redan på mjölktänderna riskerar även att få frätskador på de permanenta tänderna. Ett tecken på frätskador är när den yttre emaljen nöts bort och det bakomliggande dentinet med en gulaktig färgton blottas. Andra varningssignaler är om tänderna ändrar form, börja ila eller göra ont. Då är det viktigt att uppsöka en tandläkare. 


– Om man går på regelbundna besök på sin tandvårdsmottagning bör den här typen av problem upptäckas och åtgärdas i tid. Samtidigt måste man ha en orsaksinriktad behandling för att komma tillrätta med grundproblematiken, säger Maria.

Barn och ungdomar som lider av astma löper en ökad risk för frätskador då vissa astmamediciner är sura eller kan påverka muskulaturen i övre magmunnen och orsaka sura uppstötningar. En annan grupp som kan drabbas är barn med funktionsvariationer då de ofta är mer drabbade av sura uppstötningar. Även patienter som lider av ätstörningar och kräkningar är en riskgrupp för frätskador.

– Men ungdomar i allmänhet är en grupp som ofta drabbas av frätskador. När de blir tonåringar rör de sig mer själva och föräldrarna får mindre kontroll över barnets vardag. Det som är svårt med frätskador är att det både drabbar de som missköter sig och de som tror att de har ett hälsosamt kostbeteende med mycket frukt och liknande, berättar Maria.

Så kan ni förebygga frätskador

Att undvika frätskador på tänderna är viktigt för barnens munhälsa och det finns vissa förebyggande åtgärder att ta till. Det första är förstås att begränsa konsumtionen av läsk och juice. Om sura drycker intas är det bra om det sker i samband med måltid. De dagliga tandborstrutinerna är också viktiga. Inte bara hur ofta och hur noggrant tänderna rengörs - utan även när. Undvik att borsta tänderna inom den närmsta timmen efter att sura drycker intagits och använd flourtandkräm med låg mängd slipmedel. 

–Om man äter eller dricker något surt vid måltiderna kan man lägga till vissa livsmedel som neutraliserar, exempelvis en bit ost. Det kan även vara fördelaktigt att skölja munnen med vatten efter att man har druckit något surt. Dessutom ska man undvika att vänja barn och ungdomar att sitta och smådricka när de exempelvis spelar eller tittar på tv. Då pågår ph-sänkningen under en längre period och tänderna blir därmed mer sårbara, avslutar Maria Jarkander.