Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

FP vill tydliggöra slöjregler

Ingen ska bära burka och niqab i klassrummet, tycker Folkpartiets ledare Jan Björklund. Han vill att lagen ändras så att det i skolor blir förbjudet för såväl lärare som elever att bära heltäckande slöja.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Undervisning är kommunikation mellan människor och då ska man visa sitt ansikte. Ansiktsuttryck är en del av den kommunikationen, säger Jan Björklund.

Han vill ändra högskolelagen och skollagen så att rektorer ges möjlighet att förbjuda elever och lärare att ha burka eller niqab på skola eller universitet. Ett förbud som kan upplevas kränkande för de kvinnor som berörs.

– Självklart kan en kvinna som vill bära burka eller niqab uppleva det som en inskränkning av hennes vilja. Men vi måste väga det mot nackdelarna i undervisningssituationen, säger Björklund.

”Hönsfarm av en fjäder”

Men förslaget får intern kritik från Folkpartiets invandrarorganisation Liberal mångfald som tycker att det ska dras tillbaka.

– Det handlar om två elever med burka. Att lyfta detta som ett så allvarligt problem att det behövs lagstiftning är att göra en hönsfarm av en fjäder, säger ordförande Mikael Trolin till Sveriges Radio Ekot.

Ett av fallen rör en elev på en vuxenutbildning i Stockholm som förra året anmälde skolan till diskrimineringsombudsmannen (DO) sedan hon inte fått bära slöja i klassrummet. Fallet är ännu inte avgjort och nu anmäler folkpartisten Lotta Edholm DO till justitieombudsmannen eftersom hon anser att hanteringen av ärendet varit för långsam