Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

FP vill skärpa regler för friskolor

Det kan bli stopp för utdelning till friskolors ägare som tullar på kvaliteten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det sade FP-ledaren Jan Björklund vid utfrågningen i P 1 morgon.

-Jag kan bli väldigt provocerad om en friskola sänker kvalitet och tullar på anslagen till elever som har det svårt och samtidigt har utdelning till ägarna, sade han.

Enligt Björklund är partierna i regeringen överens om att titta på detta. Skolinspektionen skulle få en laglig möjlighet att utdela sådana sanktioner.

-Skolan skulle då få rätta till det och under tiden införs ett aktieutdelningsförbud, säger han.

Björklund tror att ett sådant förbud skulle bli effektivt.

-En friskola är liksom en kommunal skola väldigt bekymrad om man får en tuff anmärkning av skolinspektionen. Det får elever och föräldrar reda på och då vill färre gå där.

Björklund sade också att det kan bli aktuellt att införa samma meddelarskydd för personal i privata alternativ som drivs med skattepengar, som inom offentliga verksamheter. Tidigare har regeringen sagt nej med anledning av att privata företag är konkurrensutsatta och behöver ett sekretesskydd.

"Valfläsk", kallar Ylva Johansson (S) Björklunds nya förslag om skärpta regler för friskolorna.

-Det är under hans tid som skolan förvandlats till en marknad med kortsiktiga vinstintressen. Han är inte trovärdig, säger hon.

Lärarförbundet välkomnar ett meddelarskydd för anställda i fristående skolor. Förbundet är också positivt till ett vinstutdelningsstopp för friskolor med kvalitetsbrister. "Vi skattebetalare ska veta att de pengar vi ger till skolan används för att hålla en hög kvalitet", säger Sirén, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén i ett pressmeddelande.