Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

FP vill sätta fart och förtäta

Palm och Andersson från nätverket Yimby skriver att förtätning av staden behövs och vill ha besked om vilka politiker som tar ställning för förtätning. Folkpartiet är positiva till förtätning och säger ja till en tätbebyggd stad, skriver FP:s Kjell Björkqvist och Adam Cwejman.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Till skillnad från Vägvalet (som replikerade Yimby den 12/8) tror vi på en förtätning av staden inifrån och ut. Vi vill att det byggs tätt, snyggt och med smarta gröna lösningar. Vinsterna med en förtätad stad är många. Staden byggs ihop fysiskt och socialt, vilket även har miljömässiga fördelar då man exempelvis får bättre underlag för kollektivtrafik och handel. Yimbyiterna lyfter förtjänstfullt fram argument för den förtätade staden som vi instämmer i. Det finns både ytor och byggvilja i staden, det borde bara vara att sätta igång.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Yimbyiterna skriver att man inte kan bevara alla gröna plättar för att några personer protesterar. Vi tror på både dialog och förtätning. Därför har vi föreslagit en utvecklad medborgardialog och att se över så kallade impedimentsytor och färdigställda ytor i city där det kan förtätas. Sådana kan vara lucktomter, gammal industrimark, tillfälliga lov som överlevt för länge och parkeringsytor som kan nyttjas på ett mer yteffektivt sätt.

Palm och Andersson skriver att Göteborg har en bostadsbrist som inte anstår ett modernt samhälle. Det är en följd av 20 år med rödgrönt detaljstyre. För att snabba upp processerna vill vi möjliggöra för byggare att anlita en extern plankonsult för att ta fram planer, vilka sedan godkänns av stadsbyggnadskontoret. Större marktilldelningar är också viktigt för att få ned kostnaderna för produktionen och därmed för de som ska bo i lägenheterna. Vi tror på ett ökat samarbete mellan de som ska bygga staden och de som planerar, inte mer av polarisering mellan dessa aktörer.

Folkpartiet är redo att sätta igång och få fart på bostadsbyggandet om vi får chansen.

Kjell Björkqvist (FP)

förste vice ordförande Byggnadsnämnden

Adam Cwejman (FP)

förstanamn på Riksdagslistan