Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

FP vill maximera barnantal

Folkpartiet i Göteborg vill ge föräldrarna platsgaranti, maximera antalet barn i grupperna och öronmärka pengarna till förskolan.

- Vi kan inte lita på dem. På 16 år har de inte lyckats leverera, säger kommunalrådet Helene Odenjung i Folkpartiets valstuga.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hon kommenterar den socialdemokratiska förskolepolitiken i Göteborg och det är alldeles tydligt att valet närmar sig.

Pressmeddelandepengar

Folkpartiet gick under onsdagen ut med 20 punkter för att förbättra förskolan i Göteborg. Helene Odenjung tror att hon ska få med sig sina allianskamrater på bland annat platsgarantin och ett maxtak i grupperna innan de presenterar en gemensam lokal valplattsform. Öronmärkta pengar är de redan överens om.

- Jag är trött på det jag kallar pressmeddelandepengar, det som låter mycket men ger lite. Jag tycker att politiska beslut är viktigare, säger Odenjung.

Enligt förslaget ska grupperna ha max 14 barn i småbarnsgrupperna och max 18 för barn som är mellan tre och fem år.

- Stockholm klarar detta. Varför kan inte Göteborg göra det? säger Odenjung.

Ann Lundgren är S-kommunalråd med ansvar för förskola och skola. Hon känner inte igen Helene Odenjungs beskrivning av läget i Göteborg.

Tycker platsgarantin fungerar

- Vi uppfyller lagen. Föräldrar får förskoleplats inom fyra månader. Och där vi misslyckats med det får de kompensation. Jag tycker att vi har platsgaranti.

Sedan 2006 har Göteborg byggt 4000 nya förskoleplatser och 5000 fler barn har fått plats, enligt Ann Lundgren.

- Jag tycker det är bättre att kunna vara flexibel än att ha ett fastlagt maxtak i grupperna. Vi måste lita på professionen, de vet bättre hur lokalerna ser ut, barnens behov och vilken kompetens som finns bland personalen.

Ann Lundgren utlovar max fem barn per personal i förskolan. Fram till 2015 vill S bygga ytterligare 5000 platser. Men det är under förutsättning att de rödgröna vinner riksdagsvalet.

- Annars finns inte de pengarna. Och de finns inte för Alliansen heller. Min kommentar till Folkpartiets förslag är: Så vill de ha´t, men var ska de ta´t?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.