Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

FP vill ha fler pappalediga

Fler pappamånader och en utökad jämställdhetsbonus blir en av Folkpartiets viktiga valfrågor.

Att Folkpartiet inte tänker lämna walk over till oppositionen och Feministiskt initiativ när det handlar om jämställdhetsfrågor och feminism, framgick med all tydlighet när Jan Björklund höll sitt årliga sommartal, i år på ett fullknôkat River Café på Eriksberg. Hela Dockepiren var affischerad under FP-parollen "Feminism utan socialism".

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Han presenterade två förslag i en familjepolitisk reform, som kommer att ha en viktig plats i Folkpartiets valmanifest.

FP vill ha en tredje obligatorisk pappamånad, och en fördubbling av dagens jämställdhetsbonus från 100 till 200 kronor per dag. Som mest kan jämställdhetsbonusen ge 6 000 kronor skattefritt per månad.

"Biffa upp"

Den tidigare jämställdhetsbonusen har inte gett önskad effekt, och därför vill FP "biffa upp" den.

- Detta är ett familjepolitiskt reformpaket, båda dessa åtgärder. Vår bedömning är att detta kraftigt kommer att öka uttaget fört en mer jämställd föräldraförsäkring, sade Jan Björklund.

Ett av syftena är att kvinnor ska få likartade möjligheter när det gäller jobb, karriär och inkomster som män.

- När arbetsgivare och företag ska satsa på unga talanger för framtiden så väljer de bort skickliga kvinnor. Skälet är att många arbetsgivare räknar med att kvinnor inte kommer att satsa lika hårt på jobbet som männen och vara borta långa tider från jobbet, när familjen ska bildas, sade Jan Björklund.

I dag tas tre fjärdedelar av föräldraledigheten ut av kvinnor och kvinnor vabbar mer.

Jämställdhetsminister Maria Arnholm tillade också vid en pressträff:

- Det är under småbarnsåren som familjerna grundlägger hur man fördelar det obetalda arbetet. Det är 3,6 miljoner kronor som skiljer mellan en genomsnittlig manslön och en genomsnittlig kvinnolön. Och det har sin grund i hur det obetalda arbetet fördelas.

Bränner pengar

Folkpartiledaren gick också till angrepp mot oppositionen och FI, som han menar har en tillväxtfientlig politik, som inte kan skapa en social välfärd. Och när välfärden raseras, raseras också jämställdheten.

- Tre av fyra rödgrönrosa partier har ingen aning om hur pengar skapas. De är bara inriktade på hur pengar fördelas. De verkar ha samma inställning som Gudrun Schyman – pengar ska brännas, sa Jan Björklund och rev ner en av talets största applåder.

Han återanvände också ett citat av Olof Palme från 1979, när Palme angrep den splittrade borgliga oppositionen och frågade "vad är det för fel på den gemensamma borgliga politiken eftersom ni aldrig låter väljarna ta ställning till den i ett fritt och demokratiskt val?"

Jan Björklund skickade den frågan vidare till S-ledaren Stefan Löfven och oppositionen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.