Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Fotboja för avvisade kan bli verklighet

Förslaget om att sätta fotboja på personer som har fått avvisningsbeslut ser ut att kunna bli verklighet. Trots att miljöpartiet fått hård kritik för sitt förslag, får det stöd från både Socialdemokraterna och Moderaterna.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin föreslog under påskhelgen att man ska sätta fotboja på personer som har fått avvisningsbeslut och bedöms som farliga. Ett förslag som har väckt uppmärksamhet.

–  Fotboja är en möjlighet för de individer där vi har olika typer av information och är oroliga för hur vi ska hantera en avvikandesituation. Där måste man kolla på om det går att använda fotboja i större utsträckning, sade Gustav Fridolin till DN.

Brett stöd

Nu meddelar flera partier att de kan tänka sig att ställa sig bakom förslaget. Bland annat Stefan Löfvens Socialdemokraterna.

– Det är inte så att vi Socialdemokrater har någonting emot den här idén, säger Mats Andersson, socialdemokratisk statssekreterare i samordningskansliet i Rosenbad, till SvD.

Även moderatledaren Anna Kinberg Batra har uttryckt stöd för förslaget. Men förslaget är bara ett steg av flera man kan behöva vidta i kampen mot terror, menar hon.

– Förvar är ett annat. Man kan behöva låsa in dem som annars kan avvika. Och de som utgör säkerhetsrisker måste man ta hand om på olika sätt så de inte utsätter andra för fara, sade Anna Kinberg Batra i Expressens program "Bara politik".

Hård kritik

Trots att det nu verkar som att förslaget stödjs av en majoritet i riksdagen, är det inte alla som stödjer det. Vänsterpartiet, som tillsammans med Sverigedemokraterna är uteslutna ur de kommande samtalen, riktar hård kritik mot förslaget.

– Jag finner det ganska makabert att sätta fotboja, som är en påföljd efter ett domslut, på icke-dömda personer, säger Linda Snecker, V:s rättspolitiska talesperson till SvD.

Även inom miljöpartiet möter förslaget kritik.

– Det gäller att skilja på vad som ska vara på förhandlingsbordet och vad som ska vara i papperskorgen, sade Carl Schlyter, riksdagsledamot inom partiet, till Aftonbladet.

En del av samtal

Gustav Fridolins utspel kommer inför de samtalsmöten som inleds på måndag mellan regeringen och de borgerliga partierna. Syftet med dem är att hitta åtgärder för att förebygga terrorism. Sverigedemokraterna, som inte får vara med på mötena, har inte uttalat sig om förslaget.

– Det handlar i grunden om vad man har att tillföra. Sverigedemokraterna har haft en sådan hållning att de i praktiken har mält sig ut från det seriösa politiska samtalet om terrorism och jag ser tyvärr ingen förändring av det, sade inrikesminister Anders Ygeman till Ekot.

Förslaget är en mildare variant av ett tidigare förslag från Kristdemokraterna. I deras fall gällde det även personer som bedöms vara en säkerhetsrisk, enligt SvD.