Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Malin Hansson instruerar forza på Aero Fitness i Göteborg. Närmast kameran Sanela Masic.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Forza - träningen som ger både styrka och smidighet

Koncentrationen i träningslokalen är påtaglig. Deltagarna är fokuserade och raka i ryggen när de likt samurajer svingar sina svärd genom luften. Ledaren för gruppen uppmanar dem att tänka på magstödet och hållningen när de gör en half cut, en full cut och en pullover. Musiken pumpar och svetten rinner.
Forza är italienska och betyder kraft. Det är också namnet på en träningsform från USA som lockar allt fler. Egentligen har inte forza så mycket gemensamt med det genuint österländska, även om den lånat inslag från både kendo och aikijujitsu. Men det är trots allt en träningsform som både bränner kalorier och är meditativ.
- Forza handlar om yttre och inre styrka. När man lärt sig tekniken kan man fokusera på sig själv och svärdet och göra slagserierna utan att behöva tänka, säger Malin Hansson, forza-instruktör på Aero Fitness.
Slagen eller rörelserna, om man så vill, bär namn som "full cut", "half cut" och "horizontal cut" och man gör dem om och om igen i olika slagserier. Det ska vara balanserat och kontrollerat och man ska stå stadigt med lätt böjda ben.
Malin Hansson står längst fram i lokalen och manar på deltagarna att göra ett visst antal av varje slag. Med svettiga kroppar och blicken stint riktad mot en tänkt motståndares haka svingar deltagarna sina svärd i snabba rörelser bakåt, över huvudet och framåt igen i olika varianter.

- MAN BLIR REJÄLT TRÖTT I KROPPEN när man kört ett pass, men det är inte samma trötthet som vid andra träningsformer. Man blir liksom lugnare i sinnet efteråt, säger Malin Hansson.
Enligt Malin Hansson är forza en träningsform som passar alla åldrar och typer av människor. Det behövs ingen koordinationsförmåga som i aerobics och träningen innehåller inga hopp. Det enda som gäller är du och svärdet. Ett träsvärd som till en början kan kännas rätt lätt, men som efter en timmes träning kan tyckas väga bly.
- Att kontrollera ett svärd kräver mycket av kroppen. När man gör rörelserna ska de vara distinkta med kraft i och man ska också avsluta dem i tid. Gör man det på rätt sätt tar det på i stort sett alla muskler i kroppen.

TRÄNINGEN ÄR SÅLEDES BRA för hela kroppen, men axlar, överarmar, mage, bröst och rygg får sig en rejäl genomkörare. Och de flesta brukar också upptäcka en hel del nya småmuskler första gången de är där.
Det är mest tjejer som kör forza på de pass som bjuds, vilket förvånar Malin Hansson. När de startade den tuffa träningen i höstas trodde hon att den skulle attrahera fler killar. Men hon tror att killarna fortfarande föredrar det traditionella styrketräningsrummen när de vill bygga muskler. Tjejerna, kvinnorna och damerna däremot har inget emot att träna styrka med svärd och känna sig som Uma Thurman i Kill Bill.
- Jag tror att forzaträningen lockar de tjejer som drar sig för att gå till styrketräningsrummet. Här kan de både bygga muskler och leva ut på ett helt annat sätt. När tekniken sitter går det att köra hur hårt som helst.
Under träningen fokuserar man inåt och försöker hitta känslan. De snabba rörelserna i ett jämnt flöde hjälper en att komma i ett lätt meditativt tillstånd. Därför kallas ibland också forza för svärdyoga.
- Det är nyttigt att släppa tankarna på allt annat utanför och bara fokusera på sig själv och svärdet under en timme. Man blir av med en hel del dålig energi.

GOD ENERGI ÄR DET DÄREMOT gott om i träningslokalen och koncentrationen är hög in i det sista. Med blicken framåt svingar deltagarna de bruna träsvärden snabbare och snabbare, intensiteten är hög och de ger allt de har. Efteråt får alla pusta någon minut och torka värsta svetten ur pannan medan Malin sätter på lugn musik. Det är dags att stretcha trötta samuraj-muskler.
Sanela Masic, 28 år, har tränat forza sedan starten i höstas.
- Jag har hållit på med en del kampsport tidigare. Men när jag såg att det fanns forza här på gymmet nappade jag direkt. Det är ett bra sätt att leva ut sina aggressioner fast på ett helt annat sätt än i traditionell kampsport. Och visst känner vi oss lite som om vi är med i Kill Bill när vi tränar.

MEN ÄR DET INTE SVÅRT att lära sig de olika rörelserna med svärden?
- Nej, dem lär man sig nästan direkt.
Marianne Svensson, 53 år, har tränat sedan starten i höstas.
- Det här är verkligen en bra träning för dem som till exempel sitter framför en dator eller på ett kontor hela dagarna. Axlarna och överarmarna mår verkligen gott av detta.
Hur känns det efter träningen?
- Självklart är jag trött i kroppen. Men jag blir inte trött på samma sätt av forza som när jag tränar andra pass. Jag känner mig klarare i huvudet efteråt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.