Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fortsatt politisk tystnad om funktionshindrade

Det är bra att David Lega (KD) håller med om att funktionshindrade glöms bort i debatten. Vi hade dock gärna sett fler konkreta svar, skriver Margit Svensk och Anna Ljungqvist i en slutreplik.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi vill tacka för alla de intressanta kommentarer vår debattartikel gett upphov till. Det är också bra att David Lega (KD) i sin replik till stor del håller med oss om att funktionshinder glöms bort i debatten. Vi hade dock önskat fler konkreta svar och förslag på lösningar på de problem vi tar upp.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vi fick dessutom vår tes om samhällets osynliggörande bekräftad eftersom den enda politiker som svarade på vår artikel själv är funktionshindrad.

Vi håller naturligtvis med David Lega om att handikappade skall ses som en tillgång i samhället och inte bara som en belastning. Men kan man vara en tillgång för samhället även utan ett lönearbete?

För snävt riktade förslag

Kristdemokraternas förslag att skapa 10 000 nya arbetstillfällen för personer med funktionsnedsättning inom offentlig sektor är säkert bra för många, men vi upplever att denna åtgärd, liksom många andra inom handikappolitiken, främst är inriktad på rullstolsburna och rörelsehindrade.

Vi som lever med svår smärta eller kognitiva problem kan inte tillbringa flera timmar om dagen på en arbetsplats hur anpassad den än är. Från Alliansens sida verkar syftet med diskrimineringen av sjuka och förtidspensionärer vara att vi ska skambeläggas och genom sämre ekonomi tvingas ut i arbete. Till det bidrar inte minst de nya reglerna inom sjukförsäkringssystemet.

Alliansen tycker att det är vårt eget fel att vi är sjuka/skadade och lever på en försäkring som de kallar för bidrag. Hur går detta ihop med exempelvis KD:s värderingar om allas lika och okränkbara värde?

Hur vore det om man också gjorde samma skuldbeläggning av de verkliga bidragsstagarna: företagen med olika former av anställningsbidrag, rika som får stora skattesänkningar och bankerna som hålls under armarna av staten trots sitt slöseri? Var finns skammen och rättvisan i detta?

Handikappfrågor engagerar inte

Vi kan inte tolka tystnaden från de politiska partierna på annat sätt än att handikappfrågor inte verkar engagera andra än de som redan är funktionshindrade.

Därför vill vi fortfarande ha svar på frågan: Vad kan göras för att utjämna skillnaderna mellan olika grupper av funktionshindrade?

Kan mer resurser och forskning kring olika handikapp vara en lösning?Vad kan göras för att utjämna skillnader mellan ålderspensionärer och sjukpensionärer vad gäller exempelvis skatter och förmåner?

Att inte svara bidrar till just den diskriminering och osynliggörande av funktionshindrade som vi vill uppmärksamma!

Margit Svensk

Anna Ljungqvist