Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

I början av året ledde anmälningar om felbehandlingar på närakuten i Kungsbacka till krismöte mellan Carema, tjänstemän och politiker. Nu diskuteras om Region Halland ska ta över driften.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fortsatt närakut i privat regi

Närakuten i Kungsbacka ska drivas privat även i fortsättningen. Men oppositionen är kritisk till driftnämndens beslut och läkare pekar på fördelar med offentlig regi.

GP har tidigare berättat om den senaste tidens många anmälningar om felbehandlingar på närakuten, som drivs av Carema sjukvård. Men trots problemen är bästa alternativet att fortsätta upphandla verksamheten, enligt den utredning som närsjukvårdsförvaltningen gjort. Den politiska majoriteten i driftnämnden närsjukvård håller med och klubbade nyligen beslutet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi har ingen erfarenhet av att driva en akut som är öppen 7–24, det blir som en främmande fågel i vår verksamhet. Det andra skälet är att vårdcentralen inte vill ha in det i sin verksamhet, säger nämndens ordförande Tommy Rydfeldt (FP).

Däremot kräver politikerna bättre kvalitetsmått och större insyn. Enligt Tommy Rydfeldt finns stora brister när det gäller kvalitetskontroll i avtalet från 2006, som nämnden ärvt.

– Nu vi vill ha klara kvalitetsmått, det kan exempelvis handla om rätt kvalificerad personal.

Förvaltningen har därför fått i uppdrag att ta fram ett nytt upphandlingsdokument som ska vara klart i januari. I maj räknar nämnden med att fatta beslut om vilken operatör som ska få driva akuten från 2013 då avtalet med Carema sjukvård löper ut.

Alla håller dock inte med om att fortsatt privat regi är bästa lösningen.

– Det har inte varit den bästa kvaliteten och det var läge att ta över, säger Kerstin Zander (S), vice ordförande i driftnämnden.

Även distriktläkare i Kungsbacka har förordat en lösning i offentlig regi. I en skrivelse till nämnden beskrivs deras erfarenheter av den privat drivna närakuten. Enligt läkarna skrivs exempelvis för mycket antibiotika ut och patienter får gå till läkare två gånger för samma åkomma. ”Vi är övertygade om att jourverksamhet som handhas av offentligt anställda läkare skulle förbättra den primära handläggningen av patienterna och långsiktigt vara mer kostnadseffektiv”, skriver läkarna.

Men Tommy Rydfeldt tillbakavisar kritiken.

– Det här kommer från åtta läkare av cirka 40. De flesta läkare vill inte arbeta jourtid, det tycker jag att vi måste respektera. Och den bedömning som gjorts visar att det inte finns någon ekonomisk vinst att ta över verksamheten, säger han.