Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fortsatt ja till trupp i Afganistan

Det blev oavgjort mellan den Socialdemokratiska partistyrelsen och kongressombuden, när utrikespolitiska frågor debatterades sent i kväll. De båda segrarna var nödvändiga för partistyrelsen.

Förlusterna kan partiledningen leva med, så länge som partiet är i opposition.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Några motionärer krävde att S skall verka för att svensk trupp i Afghanistan skall dras hem. Partistyrelsen mobiliserade Jan Eliasson som föredragande och det hjälpte.

- Svensk trupp har ett glasklart FN-mandat i Afghanistan, sade han.

Jens Orrback från Stockholm som just varit i landet tillade:

- Det håller inte att vi säger till afghaner att vi kommer tillbaka och hjälper er så snart vi ser vem som vunnit, sade Orrback.

Med de båda uttalandena var saken klar. Partistyrelsen tog hem en viktig seger. Något annat hade varit generande i debatter mot regeringen.

Partistyrelsen vill också att Sverige inte kan stå passivt vid en konflikt, där något av säkerhetsrådets permanenta medlemmar (Ryssland, Kina och USA) blockerar en FN-aktion.

Maj-Britt Theorin var den ivrigaste förespråkaren för att det måste krävas ett FN-mandat för att svenska styrkor kan skickas till andra länder.

- Jag önskar att det inte var så, men det håller inte. Och vi har redan gjort det. Skickat soldater till Kosovo och Bosnien. Skulle vi inte gjort det, undrade Jan Eliasson.

Men, som sagt, det blev också två förluster för partistyrelsen. Folkmord och Västsahara fick den på fall.

Socialdemokraterna skall erkänna Polisario och Västsahara som stat. Det var SSU:s ordförande Jytte Guteland som fick en förkrossande majoritet av de 350 ombuden med sig.

Det hjälpte inte att partistyrelsens talesperson Urban Ahlin gjorde allt han kunde för att motverka ett erkännande.

- Vi kan inte göra det, eftersom Polisario inte kontrollerar mer än tredjedel av territoriet. Vi Socialdemokrater är redan Polisarios bästa vän, försökte han.

- Mona Sahlin sade i sitt inledningsanförande att vi måste våga sjunga solo. Nu har vi chansen. I 42 år har Västsahara varit ockuperat av Marocko och ingenting har hänt, sade Guteland.

Däremot gick partistyrelsen med på att verka för ett erkännande av Västsahara inom EU.

Frågan om Turkiets folkmord 1914-1918 på bland annat armenier och syrianier var också på tapeten. Urban Ahlin försökte få stöd för att det inte går att uttala ett folkmord som är nästan 100 år gammalt. Dessutom skulle det uppfattas som direkt riktat mot EU-kandidaten Turkiet, påpekade Ahlin.

Men det hjälpte inte. En lika överlägsen kongressmajoritet gick emot partistyrelsen och erkände att det Osmanska riket begick folkmord mot armenier med flera under första världskriget.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.