Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

"Respektera Koranen" kräver demonstranter utanför USA:s ambassad i Kuala Lumpur, Malaysia.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fortsatt ilska efter koraneldning

Känslostormen efter att amerikansk militär bränt upp exemplar av Koranen har inte lagt sig. Fredagens protester i Afghanistan blev de blodigaste hittills, med 12 dödsoffer.

Militären eldade tidigare i veckan upp exemplar av muslimernas heliga bok Koranen på Bagram-basen utanför Kabul. USA:s president Barack Obama har framfört en ursäkt till sin afghanske kollega Hamid Karzai. Obama sade att det skedde av okunskap och inte var avsiktligt, men det har inte dämpat vreden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I stället spär händelsen på afghanernas misstro mot Nato-styrkorna, som försöker stabilisera landet inför reträtten 2014. Den tyska Isaf-styrkan i Taluqan i norr evakuerade av säkerhetsskäl sin bas på fredagen.

Hundratals afghaner marscherade mot presidentpalatset i Kabul och på andra sidan stan viftade demonstranter med talibanernas vita fana. "Död åt Amerika" och "Länge leve islam" skrek demonstranterna, som kastade sten mot polisen med helikoptrar hovrande ovanför.

Kravallpolis och militär hade intagit högsta beredskap. Två demonstranter dödades.

Runt 500 personer försökte storma det amerikanska konsulatet i Herat. Sju personer dödades under protesterna och 50 skadades. Två dödsoffer krävdes i den östliga provinsen Khost och ytterligare ett i den relativt fredliga Baghlan-provinsen i norr.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.