Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fortsätter att förminska Hanna Gadbans insats

Thabo 'Muso fortsätter att förminska Hanna Gadbans insats och gräver därmed sig djupare ned i den grop han redan sitter i, skriver socialantropolog Aja Carlbom och terrorismforskare Magnus Norell.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den nya kvinnokampen, 23 och 27/8

I sin replik på vår artikel om Hanna Gadbans bok Min jihad anklagar Thabo ’Muso oss för att ha kallat honom islamist, vilket vi inte gjort. Detta är lätt att se för den läskunnige.

Vidare vänder han Hannas tack till de som hjälpt och stöttat henne i bokskrivandet till att hon erkänt att hon inte kunnat skriva boken själv. Ett lumpet sätt att – återigen – förminska hennes insats. Att väldigt få individer skriver böcker i ett vakuum, utan någon input ifrån andra känner naturligtvis ’Muso till, men väljer att bortse ifrån. Hanna Gadbans anständighet vänds mot henne.

Och han tycks fortfarande inte begripa skillnaden mellan akademisk avhandling och debattbok, trots att vi, två överstepräster från den spanska inkvisitionen, stigit ned från parnassen för att sprida ljus och lärdom över debatten!

”Extrahjärnor”

Slutligen återanvänder ’Muso uttrycket extrahjärnor för att än en gång understryka hur svårt han har att acceptera att Hanna Gadban skrivit en utomordentlig viktig bok själv. Han lyckas till och med sänka sig ännu djupare med en referens till nazister.

Thabo ’Musos replik understryker riktigheten i de argument vi framförde i vår artikel. Och i stället för att komma med relevanta invändningar, gräver han sig djupare ner i den grop han redan sitter i.

Vi vill därför dela med oss av ett för tillfället passande amerikanskt talesätt: ”If you’re in a hole, stop digging!”

Aje Carlbom

docent i socialantropologi

Magnus Norell

forskare med inriktning på terrorism och säkerhets-politik i Mellanöstern