Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Fortfarande en del problem i Tynnered"

Förra hösten blev tuff höst i Göteborgs förorter. I år är det betydligt lugnare, men det är kanske inte enbart positivt.

Nästan varje natt sattes bilar brand. Polis och räddningstjänst möttes av stenkastande ungdomar. Det var allmänt stökigt på många platser i Göteborg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- I år har det varit lugnt på de flesta håll, förutom i Tynnered där det fortfarande är en del problem, säger Bertil Claesson, enhetschef för polisen i Nordost.

En av de utlösande faktorerna förra hösten var troligen en händelse i Backa där polisen kommenderade ut insatsstyrkor mot ett gäng unga.

Oroligheterna fortsatte och trappades upp i bland annat Tynnered, Backa, Biskopsgården och Bergsjön.

Att det varit relativt lugnt hittills i höst i bland annat de nordöstra stadsdelarna kan tyckas enbart positivt, men det kan enligt Bertil Claesson också betyda att de kriminella gängens intressen just nu sammanfaller med polisens.

- Har vi starka kriminella krafter som påverkar att det just nu är lugnt, då har vi allvarliga bekymmer som vi inte kan se. I områden där det är lite stökigare kan det märkligt nog vara lättare att hantera eftersom vi ser problemen. Detta är en spekulation från min sida, men jag får sådana signaler. Det kan vara så att gängen inte vill dra uppmärksamhet till stadsdelarna just nu, säger Bertil Claesson.

Flera insatser har gjorts för att skapa lugn i förorterna. Dels har antalet områdespoliser i stadsdelarna ökat från fem till mellan 25 och 30 i år, dels har stadsdelarna jobbat mer aktivt med olika projekt och sysselsättning för ungdomar.

- De faktorerna kan ha inverkat positivt, men jag hoppas också att de inblandade själva börjat inse att förra årets aktiviteter inte var någon framgångsväg.

Framförallt i Biskopsgården hade oroligheterna, enligt Bertil Claesson, tydliga kopplingar till grov organiserad brottslighet. Där talade kriminella om för ungdomar vad de skulle göra och hur de skulle attackera polisen. Under hösten brann det 22 gånger i Biskopsgården.

- När vi en natt hade flera bränder på olika ställen i stan vid samma klockslag så insåg jag att det fanns en organisation bakom. Det kommunicerades på olika sätt, bland annat via SMS och bränderna blev en styrkedemonstration om vilken stadsdel som var "värst", säger Bertil Claesson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.