Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Forskaren: ”Modern sport kommer att dö”

Det är inga råbarkade maffiatyper från gatan som försöker få fotbollslagen att lägga sig för pengar. Oftare rör det sig om förtrogna i spelarnas närhet – som äldre fotbollsspelare.

Upplägget i det uppmärksammade Värnamofallet, så som åklagaren visat det, har flera likheter med matchfixningsfall i Europa och internationellt. Det säger den kanadensiske journalisten och forskaren Declan Hill som i detalj kartlagt över trehundra fixade fotbollsmatcher i sextio länder.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det är ett klassiskt exempel, säger han.

I fallet med IFK Värnamo, där rättegången avslutades i måndags, är den man som åtalats för att ha försökt muta spelarna inför ett möte med Gais bekant med en av de tre spelarna. Och ska, enligt åklagaren, ha utnyttjat den kontakten som en ingång till fler i laget.

Den åtalade har själv ett förflutet som spelare i IFK Värnamo – men nekar till anklagelserna.

Declan Hill irriterar sig på vad han beskriver som en vrångbild i media där hot och våld från maffiatyper ses som utmärkande för arbetet med riggade matcher. I själva verket handlar matchfixning i hög grad om att etablera förtroende.

– I de allra flesta fallen är de som erbjuder pengar gångare åt de verkliga matchfixarna.

Gångarna har ofta redan ett kontaktnät bland spelare och åtnjuter deras förtroende. Alternativt lägger de mycket tid och kraft på att etablera ett sådant förtroende. Det kan vara en äldre, ”pensionerad” spelare eller funktionär som i en brittisk matchfixningshärva förra hösten då den förre Premier League-spelaren Delroy Facey greps tillsammans med fem fortfarande aktiva spelare. Facey ställs snart inför rätta för försök till mutbrott och pekas ut som ”gångare” åt matchfixare med kopplingar till den illegala asiatiska spelmarknaden.

Det finns också exempel på gångare som tagit över en restaurang i närheten av spelarnas arena, som sökt sig till barer där idrottarna rör sig eller agerat journalister för att komma nära inpå. När förtroendet är etablerat ges ett ekonomiskt erbjudande som spelaren har svårt att tacka nej till. Och tar spelaren emot pengar en gång så har han svårt att slita sig fri.

En polischef i Singapore, ett land svårt drabbat av korruption inom fotbollen, citeras i Declan Hills bok om att det sällan krävs hot eller våld. I vart fall inte i inledningsskedet.

– Efter att de tagit emot pengarna en första gång så är det över. Spelaren kan aldrig vända tillbaka för de kommer säga: ”Om du inte gör som jag säger kommer vi låta folk veta att du tog pengarna”.

Sydostasien återkommer som matchfixningens utgångspunkt och centrum i många av de 300 granskade läggmatcherna. Här finns sedan länge en utbredd illegal spelverksamhet som redan bringat stora fotbollsligor på fall. Så skedde med Malaysias och Singapores gemensamma högsta division 1995.

När först avslöjanden i media och en efterföljande massiv polisutredning visade att uppemot 90 procent av alla matcher i motsvarigheten till Allsvenskan var riggade och 150-talet spelare och funktionärer greps vände fansen fotbollen ryggen. Åskådarna försvann från arenorna och sponsorerna lade pengarna någon annanstans.

Hela högsta divisionen lades till slut ned och, enligt Declan Hill, riktades nu de erfarna matchfixarnas blickar mot Europa.

– Globaliseringen vi ser på alla samhällets övriga områden innebär att asiatiska matchfixare kommer till europeiska länder men de har inte själva kontakter in i lagen och förtroende att agera. De måste samarbeta och hyr in lokala ”gångare”.

Enligt Declan Hill finns det tydliga belägg för att asiatiska matchfixargrupper samarbetar med etablerade kriminella nätverk, ofta med bas på Balkan. De etablerade kriminella nätverken utgör, med hans ord, vägen in på den europeiska spelarmarknaden, samtidigt som européerna i utbyte får en väg in på den illegala asiatiska spelmarknaden. Han har själv träffat Dan Tan, som Interpol kallat för hjärnan bakom ”världens största och mest aggressiva syndikat inom matchfixning”. I dag sitter Tan i husarrest i Singapore anklagad för tjugo års riggade matcher. Bara i Italien misstänks han ligga bakom minst hundra uppgjorda matcher mellan åren 2008 och 2011.

– Han är affärsman. Han var först gångare, steg i graderna och blev till slut finansiär, säger Declan Hill och menar att hans nätverks arbete skett i tätt samarbete med Balkan.

Hur ser du på framtiden?

– Jag är väldigt orolig. Om vi inte bryter det här problemet inom fem till tio år är modern sport över, modern sport kommer dö.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.