Forskare gillar FP

ANNONS
|

Det borgerliga blocket som helhet har mest sympatier bland samhällsforskarna med 52 procent mot 41 procent för de rödgröna.

I undersökningen ingår forskare i företagsekonomi, nationalekonomi, juridik, ekonomisk historia, statsvetenskap, genusvetenskap och sociologi.

Det är långt ifrån någon enhetlig grupp. Om du tror att företagsekonomer sympatiserar med de borgerliga och sociologer med de rödgröna – så har du rätt. Just bland dessa grupper finns ytterligheterna. Bland nationalekonomer är stödet för de borgerliga 61 procent och de rödgröna 20 procent. Bland sociologer är stödet 11 procent respektive 57 procent.

Resultatet baseras på en webbenkät, som gjordes från december 2005-januari 2006. Ansvariga är nationalekonomerna Niclas Berggren och Henrik Jordahl och sociologen Charlotta Stern och studien har publicerats i en vetenskaplig tidskrift.

ANNONS

Trots en låg svarsfrekvens på 35 procent (av 4300 tillfrågade svarade 1500), anser forskarna att svaren är representativa. Niclas Berggren säger i det nya numret av Göteborgs universitets tidning GU-journalen att de gjort en bortfallsanalys som ger stöd åt deras slutsatser.

Borgerlig övervikt finns inte bara bland företagsekonomer utan också bland nationalekonomer och jurister. En majoritet med rödgröna sympatier finns i stigande skala bland forskare i ekonomisk historia, statsvetenskap, genusvetenskap och sociologi.

Favoritpartiet framför andra bland genusforskarna är Feministiskt initiativ, som stöds av 33 procent.

Värt att notera är ett allmänt starkt stöd för Folkpartiet. Bland samtliga forskare i samhällsvetenskap är Folkpartiet det största av de borgerliga partierna. Av företagsekonomerna sympatiserar 31 procent med Folkpartiet och 21 procent med Moderaterna.

Bland statsvetarna är också FP (19 procent) större än M (7 procent), men bland dem är Socialdemokraterna det populäraste partiet (26 procent).

Om det starka FP-stödet säger Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap, i en kommentar till GU-journalen att akademiker som är vana vid att ifrågasätta och problematisera uppfattar M och S som etablissemangspartier:

- Man ska vara mot makten. Är man vänster sympatiserar man med Miljöpartiet eller Vänsterpartiet, är man borgerlig blir det Folkpartiet.

ANNONS