Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Folkstorm efter Bingolotto-miss

Ebba, 96, fick beskedet i direktsändning att hon valt fel nyckel till en av Bingolottos skattkistor. Men samtidigt kunde tittarna se hur låset till skattkistan gick upp. Dåliga lås, enligt Bingolotto-ledningen.

Det var när programledaren Jan Bylund under påskdagskvällens sändning av Bingolotto skulle lotta ut vinster i skattkistor om tiotusen kronor som misstaget skedde.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

För att få tillgång till innehållet i skattkistorna måste tittarna välja rätt nyckel.

Ebba, 96, från Bromma valde en gul nyckel när det var hennes tur.

- Eftersom det är påsk, sa hon.

Kämpade med låset

I direktsändning och inför hundratusentals tittare började Jan Bylund kämpa med låset, till synes utan önskat resultat.

- Tyvärr, Ebba, sa Jan Bylund och meddelade att hon valt fel nyckel.

Men när tv-kamerorna zoomade in låset kunde tittarna se att hänglåset till kistan trots allt var öppet. Det inledde en kraftig indignerad folkstorm om fusk i Bingolotto. GP fick flera telefonsamtal och mejl till redaktionen kort efter blundern.

"Inte hjärnkirurgi"

"Bingolotto lura en dam i direkt sändning", skriver en tittare.

"Vi alla i soffan ser tydligt att låset var helt upplåst men han säger att nyckeln inte passar", skriver en annan.

Men enligt Bingolottos ledning gjordes egentligen inget fel vid själva lotteriet. Ebba, 96, valde fel nyckel.

Problemet var att den felaktiga nyckeln uppenbarligen kunde användas för att låsa upp skattkistan lika bra som en korrekt vald nyckel.

- Det är ett fysiskt spel, inte hjärnkirurgi, säger Niklas Vestberg, exekutiv producent på TV4 men tillägger att det inträffade naturligtvis är beklagligt.

Passar i TV

Sanningen är att proceduren att låsa upp skattkistor egentligen inte har med lotteriet att göra, det är en illustration, ett spänningsmoment för att få lotteriet att passa bättre i TV.

Själva lotteriet avgörs enligt Lotteriinspektionens alla regler redan när Ebba, 96, väljer nyckel. Och när hon valde den gula nyckeln fick Jan Bylund veta från tv-ledningen att Ebba hade valt fel enligt den dragningslista som är fastställd för alla spel långt innan Bingolotto-programmet sänds.

- Man kan illustrera lotteriet på olika sätt. Det har skett ett tekniskt fel, men det påverkar inte utgången. Det var en av de nycklar som inte skulle fungera, säger Niklas Vestberg.

Har ni dåliga lås?

- Ja, kanske. Det är något vi får titta på i efterhand. Det är bara att beklaga att detta skett. Vi får kolla låsen och är det så att vi kommer ha ett liknande spel i framtiden så får vi se över detta.

Enligt Niklas Vestberg kunde inte heller Bingolotto-ledningen ge 96-åriga Ebba vinsten. Då hade man brutit mot Lotteriinspektionens regler och samtidigt gjort att den personen som eventuellt ringde in efter Ebba skulle bli av med sin vinst.

Men nu kommer hon få en ny chans att efter sändningstid välja ny färg på nyckeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.