Det går inte att hindra världens fattiga från att flytta till städerna, säger Anna Kajumulo Tibaijuka, en av årets tre mottagare av Göteborgspriset.
Det går inte att hindra världens fattiga från att flytta till städerna, säger Anna Kajumulo Tibaijuka, en av årets tre mottagare av Göteborgspriset.

FN-chef - en av tre prisade

ANNONS
|

Om någon vet så är det Anna Kajumulo Tibaijuka, undergeneralsekreterare i FN och chef för FN:s bosättningsprogram med säte i Nairobi i Kenya.

Nairobi har runt tre miljoner invånare och är därmed en småstad jämfört med Nigerias huvudstad Lagos på andra sidan den afrikanska kontinenten. Där talar prognoserna om 19 miljoner invånare om tio år.

- Urbaniseringen går inte att stoppa, säger Anna Kajumulo Tibaijuka. Människorna som söker sig till städerna vet inte om de får det bättre, men de tror det. Och har de väl kommit till stan återvänder de inte.

I dag bor omkring en miljard människor, tusen miljoner, i städernas slumområden. Om 20 år kan de vara dubbelt så många, befarar Anna Kajumulo Tibaijuka.

ANNONS

Flykten till storstäderna baseras på ekonomiska realiteter, säger hon.

- I Afrika handlar det mycket om infrastrukturen, om svårigheten att transportera människor och gods. Sedan kolonialstaterna lämnade Afrika har det inte byggts en enda järnväg, förutom den som Kina byggde i Tanzania. Men det var ett politiskt projekt.

Den bristfälliga infrastrukturen har lett till att 60 procent av Afrikas stadsbefolkning bor vid havet. Ett recept för katastrof om havsnivån stiger.

- Men, säger Anna Kajumulo Tibaijuka, människorna i slummen är "homeless but not hopeless", hemlösa men inte utan hopp.

Hon delar Göteborgspriset, som i år delas ut för tionde gången, med dansken Sören Hermansen och Enrique Peñalosa, tidigare borgmästare i Colombias huvudstad Bogotá. Prissumman är en miljon kronor.

Hermansen får priset för sitt arbete med att bygga upp ett självförsörjande samhälle på den danska ön Samsö.

Peñalosa lyckades göra Bogotá till en förebild i stadsbyggande genom att skapa ett system med bussgator som genomkorsar jättestaden, ett "tunnelbanesystem ovan jord".

Men förebilden har problem.

- Den politiska makten i Bogotá innehas av den övre medelklassen och den är bara intresserade av bättre bilvägar, säger Enrique Peñalosa om läget i dag.

Vilket inte hindrar att han åker Jorden runt och föreläser i Johannesburg, Kampala, Mumbai och Jakarta, för att bara nämna några ställen han besökt de senaste veckorna.

ANNONS

- Städerna ger dig friheten, passionen. Det är där du har möjlighet att leva ut din personlighet, sa han i Göteborg i går.

ANNONS