Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

FN: Barn utnyttjas av Syrienregimen

Regeringstrupperna i Syrien använder barn som mänskliga sköldar, visar en ny FN-rapport. Barn har till exempel tvingats att åka på stridsvagnar för att hindra oppositionsstyrkor från att attackera.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Sällan har jag sett sådan brutalitet mot barn som i Syrien, där flickor och pojkar grips, torteras, avrättas och används som mänskliga sköldar, säger Radhika Coomaraswamy, FN:s särskilda sändebud för barn i väpnade konflikter som just återvänt från Syrien, till AFP.

Coomaraswamy säger till BBC att hon träffat barn som blivit torterade och som fortfarande bar märken efter det. Piskning med tunga elsladdar, bränning med cigaretter och el-chocker ska ha varit några av metoderna.

-Dödande och lemlästande av barn i korseld är något vi ser i många konflikter, men denna tortyr av barn i fångenskap, barn så unga som 10 år, är något exceptionellt som vi inte riktigt sett på andra platser.

FN-sändebudet kritiserar även rebellstyrkan Fria syriska armén (FSA) som hon säger har rekryterat barn för främst uppdrag inom service och sjukvård men ändå "vid fronten".

-När man ser uppgifterna samlade så ser man hur omänskligt det är. Man får en tydlig bild av den hemska situationen för barn i Syrien, säger Minja Peuschel, expert på barn i krig och konflikter vid Rädda Barnen, om FN-rapporten som ska offentliggöras i dag. -De här övergreppen får inte gå obemärkt förbi. De måste lyftas, för barnens skull.

Det viktigaste just nu är att våldet i Syrien får ett slut. Sedan handlar det om att stötta barnens familjer, om de finns kvar, och att bistå med hälsovård, juridisk hjälp och psykosocial hjälp, enligt Peuschel.

-För barnen är det viktigt att man officiellt visar att det som skett är fel, att det blir tydligt från samhällets sida.

TT: Kan ett barn verkligen hämta sig om han eller hon varit mänsklig sköld på en stridsvagn?

-Barn är fantastiska på att med hjälp och stöd på något sätt kunna gå vidare. Men de måste få hjälp, de klarar sig inte ensamma.

Samtidigt har FN-chefen Ban Ki-Moon krävt att Förenta Nationerna får tillträde till den syriska staden al-Haffa, efter vad han kallar en farlig intensifiering av konflikten i landet.

Men FN:s observatörer går inte in i al-Haffa därför att situationen är för farlig för dem, säger en taleskvinna för observatörerna till Reuters.

Enligt AFP, som citerar en frivilligorganisation, hindras observatörerna från att nå staden.

Ban skriver i ett uttalande att regeringsstyrkornas operationer mot Homs och helikopterangreppen mot andra städer har kostat många civila livet.

Lokalbefolkning och aktivister säger att attackhelikoptrar beskjutit oppositionens ställningar i al-Haffa, en stad med 30 000 invånare nära gränsen till Turkiet.