Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Flyktingkris i Italien

Flyktingkrisen i södra Italien djupnar i takt med att fler båtlaster anländer. På den lilla Medelhavsön Lampedusa blir öbornas protester allt häftigare.

Under natten mot tisdagen anlände tre nya båtar med närmare 500 flyktingar till Lampedusa, där de placeras i improviserade tältläger i väntan på att slussas vidare till fastlandet. De senaste veckorna har ön tagit emot 20 000 flyktingar, till många invånares förtret.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag är inte rasist, men nu kan vi bara inte ta emot fler, sade Giuseppe, en av drygt 5 000 fast bosatta på Lampedusa.

I måndags kedjade kvinnor fast sig vid kajen för att stoppa nya landstigningar och på tisdagen ockuperades stadshuset av öbor som hotade att sluta arbeta om inte migranterna flyttades.

– Det kommer att bli en total nedläggning och ingen kommer att kunna äta på ön, inte heller flyktingarna som kom i natt, sade Salvatore Martello, tidigare borgmästare på Lampedusa och ledande i protesterna.

När krisen i Libyen förvärras oroar man sig för ännu större flyktingströmmar. Det har Libyens oppositionsråd lovat att hjälpa till att förhindra, om man lyckas ta makten från Muammar Gaddafi. Rådet kommer att "bekämpa kriminella organisationer som tillåter det", sade ledaren Mustafa Abd al-Jalil i en intervju med italiensk tv.

(TT)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.