Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Flyktingfamiljen i Hagfors splittrad

Trots försöken att stoppa avvisningen av en flyktingfamilj i Hagfors har mamman och de tre barnen i dag avvisats till Ryssland. På eftermiddagen landade de i Moskva.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I tre veckor fick familjen vara tillsammans efter det tidigare avbrutna avvisningsförsöket. Men i morse hämtades mamman och barnen utan förvarning av polis, medan pappan var ute för att träffa en eventuell arbetsgivare. Familjen splittras eftersom pappan ska avvisas till Västafrika.

-Varför tar de min familj? Jag får aldrig mer se mina barn, säger han gråtande till Värmlands Folkblad.

Värmlandspolisens pressinformatör, Tommy Lindh, förklarar att polisen inte medvetet valde en tidpunkt när mamman och barnen var ensamma. Däremot valde poliserna att inte invänta pappan för ett farväl.

-Det berodde både på att man hade tider att passa och för att man kunde förutse att det sannolikt hade gjort en uppriven situation ännu värre, säger han.

Familjens juridiska ombud Jan Sandin skickade under dagen en ny ansökan till Migrationsverket, direkt ställd till generaldirektören. Hans tyngsta argument är att avvisningen strider mot Europakonventionen och FN:s barnkonvention enligt ett yttrande från Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, Thomas Hammarberg.

Mannen i familjen är far till två av barnen, som är två år respektive knappt ett år. Båda är födda i Sverige. Kvinnan har sedan tidigare också en dotter på 13 år. Paret träffades i Sverige sedan de kommit hit från olika håll för att söka asyl. Mannen kom 2005. Kvinnan ett år senare.