Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Flygfritt Libyen allt närmare

Gaddafis flygvapen fortsätter luftangreppen mot de oppositionella, men nu höjs internationella röster för det flygstopp som oppositionen vädjat om. Samtidigt ökar svenska Sida nödhjälpen efter en vädjan från FN.

I östra Libyen har hårda strider rasat mellan Gaddafianhängare och de oppositionella styrkorna. När dammet började lägga sig hade regimmotståndarna tappat mark och bland de röster som höjdes var det somliga som beklagade oppositionens brist på erfarenhet i strid.

– Jag tror att de här ungdomarna är redo att dö, men det kommer inte att spela någon roll, sade en man medan en rebellsoldat, liggande på rygg, besköt ett stridsflygplan långt upp i skyn.

Kan bli flygfritt

Gaddafis stridsflyg är också ett av de största hoten mot de oppositionella styrkorna. Representanter för regimkritiska grupper har vädjat om hjälp utifrån för att stoppa attackerna från Gaddafis flygvapen, men omvärlden har varit avvaktande.

På måndagen uppgav dock Frankrike att Arabförbundet ställt sig bakom förslaget om en flygförbudszon och snart därefter sade en anonym diplomat till AFP att Storbritannien och Frankrike arbetar med att rita upp en sådan resolution. Den skulle i så fall kunna läggas fram i FN:s säkerhetsråd under veckan.

– Ni bör vänta er något om Libyen denna vecka, sade diplomaten.

Kritisk situation

FN gick ut med en akut begäran om en miljard kronor i nödhjälp till offren för konflikten i Libyen. Som svar fattade den svenska biståndsorganisationen Sida beslut om ytterligare 20 miljoner kronor i stödinsatser. Det totala Sidastödet till Libyen uppgår därmed till knappt 50 miljoner kronor.

Pengarna kommer att gå till organisationerna UNHCR:s, Unicefs och Islamic reliefs arbete.

I ett pressmeddelande säger Helen Rask, chef för Sidas enhet för Mellanöstern och Nordafrika, att situationen är "mycket kritisk" på flera håll.

Förhandlingar

Italien har inlett "diskreta samtal" med den libyska oppositionen, sade den italienske utrikesministern.

Gaddafiregimen gav sig under dagen på ett försök att förhandla med de oppositionella. Utspelet kom från den forne premiärministern Jadallah Azuz al-Talhi, men det avvisades av det oppositionellas råd.

– al-Talhi är en nära bekant till mig och han är allmänt respekterad som en man som stod upp mot Gaddafi. Men vi har gjort klart hela tiden att alla förhandlingar måste utgå från grunden att Gaddafi avgår. Det finns ingen annan kompromiss, sade rebellofficeren Ahmed Jabril.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.