Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Total avkoppling på spa.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fly vardagen på exotiska spa

Med hösten kommer mörker, kyla och längtan efter varma spa-dagar. I Turkiet? Japan? Nej, det räcker med en resa till Stockholm för att få känslan av att befinna sig långt bort.

Ta bussen från Slussen en halvtimme mot Nacka till Yasuragi Hasseludden, som ligger på en klippa vid havet. Här finns varma bad både inomhus och utomhus och allt är i japansk stil.
I duschrummet får vi instruktion om att vara tysta, sätta oss på en rund träpall och att skrubba kroppen med en tvättlapp som vi pumpar väldoftande tvål i.
- Massera kroppen i runda cirklar, andas meditativt i rörelserna. Fyll trähinken med varmvatten och ös över dig i en rituell rening. Sedan lägger man sig i den varma poolen i tvagningsrummet och drömmer sig bort, förklarar Valentina Hagman som åkt hit från Malmö och spontant hjälper oss att förklara den japanska ritualen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Avkoppling på japanskt vis
När den första avslappningen spridit sig i kroppen tar vi på våra blåa badrockar med vita japanska tecken för harmoni på. Den har alla på sig under spa-vistelsen, liksom svarta badkläder. Rofyllda sjunker vi ned i det heta utebadet av sten och andas in den syrerika höstluften. Höga tallar omger oss och mellan grenarna ser vi en skärgårdsbåt tuffa förbi mot havsbandet.
- Sedan ska man inte missa en timme i vilorummet som har te- och fruktbuffé. Frossa i grapefrukt och kiwi! Sedan dåsar ni i liggstolarna, tipsar Valentina Hagman.
Till middag passar vi på att prova något exotiskt: teppanyaki. Vi sitter åtta personer runt ett stekbord. Kocken tillreder färsk fisk, älgkött, sparris och morötter framför ögonen på oss och svarar glatt på våra frågor medans vi avnjuter de fräscha smakerna.
På Yasuragi når man snabbt djup avkoppling under sin kortsemester. Där befinner man sig i en oas av japansk kultur, utan att behöva bekosta en lång dyr resa.

Bada turkiskt på Blue Hamam
Ett annat spa med känsla av att befinna sig långt borta utomlands är Blue Hotel på Elfviks udde på Lidingö. Här vid runda klippor ligger ett turkiskt ångbadhus, hamam, som erbjuder klassiska turkiska behandlingar.
Tvagnings- och behandlingsrummet har dov belysning från tak och väggar och i mitten en uppvärmd häll av mjukslipad sten. Kvinnor och män badar tillsammans och vi bär badkläder eller ett höftskynke, pestemal på turkiska, runt midjan eftersom man i hamam inte är naken.
Ett turkiskt bad bygger på hög luftfuktighet med temperaturer på 40 till 50 grader så att vi ska bli riktigt uppmjukade innan vi blir skrubbade och masserade med väldoftande skum på stenhällen. Efter det känner man sig mjuk och utvilad som en nybadad bebis.
Anläggningens vd Per Söder är även yogainstruktör. Han vill lära besökarna yogans fokus på mental närvaro och kroppsharmoni. Per och hans far Ejnar reste till Arvika Hamam, Sveriges första turkiska ångbadhus som invigdes år 2004, och sedan till Istanbul för att studera originalen, bland annat ett 400 år gammalt hamam. Blue Hamam har varma toner i tyger och färger och en inbjudande vilsam atmosfär.
- Vi ville skapa något extra, inte bara ett spa som så många andra och frågade oss varför det inte finns hotell med hamam i Sverige, förklarar Per Söder.

En tidsresa till 1800-talet
Vill man inte lägga ned så mycket pengar för en dags spa finns ett bra budgetalternativ under en weekendsemester i Stockholm: gamla Centralbadet, med sin art noveau-inspirerade arkitektur. Här finns nyrenoverade pooler: bubbelbad, varma och kalla bassänger och flera sorters bastu. Skyltar med uppmaningar att hålla låg ljudnivå, "Silence please", skapar en behaglig miljö för själslig återhämtning. Vi värmer oss länge i stora badkärl av marmor och kopplar sedan av i relaxrummets liggstolar av teak.
Efter ett andra uppmjukande bubbelbad och ångbastu tar vi trappan upp till den klassiska badbassängen där vi sakta simmar runt till lågmäld klassisk musik. Det är en kurplats som har bevarat sin arkitektoniska miljö från förra sekelskiftet. Lite som att resa i tid och rum. Vi kan stanna i Sverige på vår weekendsemester och samtidigt få en skön känsla av att resa långt, långt bort - både i tid och rum.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.