Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Håkan Juholt och Sven Erik Östergren anländer till VU möte på Sveavägen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Flera partidistrikt kräver Juholts avgång

Bland andra partidistrikten i Västmanland och Örebro kräver att s-ledaren ska avgåatt Håkan Juholt avgår som partiordförande.

– Håkan Juholt bör bytas ut. Han bör lämna posten som partiordförande för partiets skull. Vi är eniga i det beslutet, säger riksdagsledamoten Pia Nilsson till TT.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Pia Nilsson uppger att distriktsstyrelsen i Västmanland, samtliga arbetarekommunsordförande samt kommun- och landstingsråd står bakom beslutet. Och att liknande diskussioner förekommer i andra partidistrikt kring Mälardalen.

Partidistriktet i Örebro har meddelat att de ska ett eget krismöte under fredagen.

Västmanland, som alltså var det första distrikt som kräver Håkan Juholts avgång är även hemmadistrikt för Sven-Erik Österberg, den ledamot av verkställande utskottet som på senare tid allt mer öppet utmanat Håkan Juholt. Sprickan mellan de båda tycktes total när VU-mötet fortsatte på fredagen.

Under morgonen fortsatte Socialdemokraternas verkställande utskott (VU) sitt möte om krisen i partiet.

Håkan Juholt har inga planer på att avgå. Och han uppträder och uttalar sig som om han befinner sig på en annan planet än sin omgivning.

När han strax före nio på fredagsmorgonen kom till andra dagen av ödesmötet med VU sa han mötet inte alls skulle handla om partiledarfrågan eller förtroendet för honom.

– Det här visar att det stora politiska intresset är runt socialdemokraterna. Vi samlas för att diskutera framtiden. Därför är ni också intresserade av oss, sa han till de många journalisterna som flockades runt honom.

– Vi skall prata om hur vi skall stärka partiet och göra det ännu bättre.

När han får frågan om han kommer att vara partiledare vid dagens slut säger han:- Det här är inte ett sådant möte. Jag är vald av vår kongress.

Men bara några sekunder senare kommer VU-ledamoten Sven-Erik Österberg till mötet med ett rakt motsatt besked.

Kommer Juholt att vara partiledare när dagen är slut?

– Det är just det som det här mötet kommer att handla om.

Flera ledamöter gick in till partihögkvarteret utan att ge några kommentarer. Leif Pagrotsky, suppleant i VU, stannade dock och svarade på några korta frågor.

– Jag har förtroende för Juholt så länge han är partiledare, säger han.

Frågan från Expressen om hur länge Juholt kommer att stanna på denna post förblev dock obesvarad.

Tommy Waidelich, ekonomisk-politisk talesperson, säger att mötet kommer handla om framtiden.

– Det är en viktig dag, vi ska prata om partiets framtid. I går diskuterade vi budgeten och vi är överens om – partiet och LO – att vi vill ha en stark a-kassa, säger den ekonomisk-politiske talesperson Tommy Waidelich på väg in på mötet.

LO hade inför gårdagen, då mötet inleddes, krävt klara besked om huruvida Juholt försökt lyfta ut S-löftet om höjd a-kassa när partiets budgetmotion togs fram i höstas.

Ulf Bjereld, statsvetare och själv socialdemokrat, tror att Juholt säkrat sin politiska överlevnad, åtminstone över helgen.

– Om VU ska försöka avsätta Juholt måste det ha distrikten med sig. Jag tror inte att de har hunnit få sina egna partidistrikt med sig för utvecklingen har gått väldigt fort den senaste veckan.

Möjligheten att sitta kvar längre än till nästa vecka finns, enligt Bjereld, kvar.

– Uppförsbacken är väldigt, väldigt brant. Det som måste till är två saker: Dels att Juholt lyckas vända opinionssiffrorna så att det finns åtminstone en svagt uppåtgående trend, så att man från ett socialdemokratiskt håll kan se ett ljus i tunneln. För det andra måste han kunna formulera slagkraftiga politiska förslag som tränger igenom det mediespinn vi nu ser.

Sannolikheten för att lyckas med det vågar Ulf Bjereld inte spekulera om. Han vill inte lägga ansvaret för krisen i partiet på medierna.

– Visst sker det enskilda övertramp och visst kan man i efterhand säkert kritiskt granska detta, men man kan inte skylla det som händer inom socialdemokratin nu på medierna. Problemet ligger mycket djupare än så.

Ardalan Shekarabi, ordförande för partiets tidigare kriskommission, säger till SVT:s Gomorron:

– Under hösten har det kretsat kring diskussioner kring partiledaren och det har inte funnits energi till att jobba med utveckling. Då tappar S positionen som samhällsbärande parti. Man måste lösa den akuta krisen nu, och inse att utveckling behövs. Vi måste modernisera vårt parti.

Shekarabi fick frågan om han har förtroende för Håkan Juholt.

– Jag kan inte svara direkt ja på den frågan.

Jytte Guteland, S-debattör och tidigare SSU-ordförande, är inne på samma spår:

– Svår fråga. Det är väldigt allvarligt och jag kan inte svara exakt på frågan. Förtroendet kommer i alla fall att behövas byggas upp, säger hon till SVT.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.