Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Guldhedsgatan vid Sahlgrenskas huvudentré vid 22-tiden på onsdagen: en av många polisavspärrningar.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Flera gripna efter skottdrama

På onsdagskvällen rasade bråk och skottlossning utanför Sahlgrenska sjukhuset. En konflikt mellan grupperingar, säger polisen.

Strax efter klockan 20 på onsdagskvällen utbröt bråk mellan sex personer, med olika tillhyggen, på parkeringen vid mikrobiologen vid Sahlgrenska sjukhuset.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En av dem sköt ett skott in i en av de – enligt uppgift – fem bilar som tillhörde de inblandade. Vittnen hörde flera skott avlossas.

På Toltorpsgatan påträffade polisen en blodig, liggande man. Han togs om hand av ambulans. Den person som avlossade skotten, enligt vittnen en man i 30-årsåldern, försvann från platsen i en av bilarna.

Pistol och tomhylsor

Flera av de inblandade har uppsökt sjukhus. Utanför Sahlgrenskas akutintag hittade polisen en bil med skottskador. Man hittade även en pistol, som kastats från bilen, plus tomhylsor. Sex personer greps. Deras inblandning är oklar i nuläget.

– Vi är över hela stan och stoppar bilar. Vi har tagit två bilar i beslag och elva personer i förhör. Så vi börjar få lite struktur på det. Vi har egentligen satt in allt vi har i Göteborg på det här. Det är fullt pådrag, sa Björ Blixter, polisens presstalesman i Västra Götaland, vid 21.30-tiden.

Strid mellan grupper

Enligt polisen är det en konflikt mellan två grupperingar.

- Ja, detta är riktat. Det är en konflikt mellan grupperingar, säger Björ Blixter utan att vilja gå in närmare på vilka grupperingar det rör sig om.

– Det är lätt kaotiskt. Jag kan inte säga hur många som är skadade – inte säga hur många som är gripna. Vi har hittar bilar med skotthål, blodiga personer och har mycket vittnen som ska höras.

Daniel Zetterström hörde skottlossningen från en balkong i Guldheden.

- Det lät som ett halvautomatiskt vapen, säger han till GP.

Biljakt vid Chalmers

I backen ner från Guldheden mot Chalmers stoppade polisen en bil vid 21.30-tiden. Bilen, en Saab, prejades av vägen av en civil polisbil. Två personer handbojades och fick ligga länge med med ansiktena nedåt.

Vid 22-tiden var de bortförda.

Den förundersökning som inletts är rubricerad försök till mord.

Enligt Blixter går det inte att utesluta att händelsen har samband med det bråk som ägde rum natten till onsdagen mellan två olika familjer på Sahlgrenska. Då var ett 30-tal personer inblandade.

Skottlossning även vid akuten

Enligt Ann Louise Leikin på Sahlgrenska sjukhusets pressjour förekom skottlossning på två platser: förutom vid mikrobiologen ävet direkt utanför akuten.

- Polisen har spärrat av området. Ingången till akuten är stängd men gående patienter kan tas in via ambulansintaget. Ambulanserna omdirigeras till Mölndal eller Östra, en åtgärd som är ytterst sällsynt, säger Ann Louise Leikin.

Många förhör

Vid 23-tiden pågick förhör med två skadade personer på Sahlgrenska sjukhuset.

Totalt har elva personer frihetsberövats och hämtats in till förhör.

Signalement

Polisen har registreringsnumret på den bil som antas ha använts som flyktbil för den person misstänks ha avlossat skotten. Polisen väljer även att gå ut med signalementet på mannen för att minska risken att någon väljer att skydda den misstänkte.

– Vi brukar inte gå ut med signalement, för då låser vi vittnen. Men nu väger allmänintresset och vår uppklarning tyngre, säger Björ Blixter, presstalesman vid polisen i Västra Götaland, till TT

Den misstänkte skytten är i 30-årsåldern och bar mörka kläder. Han beskrivs som 160–165 centimeter lång. Han saknar hår på huvudet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.