Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den som lider av celiaki tål inte gluten, som är en sammansättning av proteiner som finns i främst vete, korn och råg. ARKIVBILD.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Flera fördelar med celiakiscreening

Hundratals barn visade sig ha celiaki trots att de saknade symptom på glutenintolerans. Men med glutenfri kost förbättrades deras hälsa, visar en ny studie.

Att gå med en obehandlad celiaki kan ha hälsorisker och därför talar studien för att en tidig celiakiscreening av små barn kan vara motiverat, anser Sara Björck. Hon är barnläkare på Skånes universitetssjukhus och lägger i dagarna fram en avhandling vid Lunds universitet om tidig upptäckt av celiaki.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Celiaki kan utöver glutenintolerans leda till benskörhet, försämrat näringsupptag och olika inflammatoriska processer i blodet. Men det märks inte alltid så tydligt och många människor går därför med en obehandlad sjukdom.

Tusentals prover

Sara Björck har i flera år arbetat med forskningsprojektet Celiakiprediktion i Skåne, där tusentals barn först fått lämna blodprover vid födseln för att se om de har en genetisk risk att drabbas. Därefter har de lämnat nya blodprover vid tre och nio års ålder för att se om de fått celiaki.

Barnen som vid tre års ålder visade sig ha celiaki hade också tecken på inflammatoriska processer i kroppen.

-Vi mätte mängden cytokiner i blodet, de är förhöjda vid inflammationer i kroppen. De här barnen hade förhöjda värden jämfört med friska barn. Men efter 1,5 år med glutenfri kost hade de sjunkit till en mycket låg nivå.

Bentätheten kan påverkas

Förhöjda värden av cytokiner kan bland annat påverka bentätheten och det är ett argument för att screening av små barn.

-Det kan ha hälsofördelar gällande bentäthet, våra resultat tyder på det, säger hon.

Omkring 150 000 svenskar sägs ha celiaki utan att veta om det. Barn löper större risk att få sjukdomen men även vuxna kan insjukna.

Hälften av alla svenskar har genetisk risk att drabbas.

-Men en genetisk risk innebär inte att man blir sjuk. I vår studie är det bara tre, fyra procent av dem som utvecklat sjukdomen. Det är väldigt ovanligt att drabbas om man saknar genetisk risk.

Forskningen om vad som ligger bakom celiaki har ännu inte lyckats slå fast varför vissa insjuknar och andra inte.

-Det handlar om både arv och miljö. Tidigare trodde man att tidpunkten för när små barn började äta gluten spelade större roll, nu tittar man också på mängden gluten som ges till barnet.