Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Flera döda under palestinsk sorgedag

Minst ett tiotal palestinier rapporteras ha dödats i dag, när israeliska styrkor öppnade eld mot palestinska demonstranter i samband med den palestinska sorgedagen Nakba.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Dagen högtidlighålls varje år med anledning av årsdagen av staten Israels bildande för 63 år sedan.

Enligt rapporter som återgavs i den israeliska tidningen Haaretz på eftermiddagen hade totalt minst nio dödsoffer krävts: fyra vid gränsen mot Libanon, fyra på Golanhöjderna och ett i Gazaremsan.

Dödstalet var dock osäkert: En drusisk läkare uppgav för AFP att man konstaterat två dödsoffer i Golanhöjderna medan tillståndet var kritiskt för fyra.

Strax därefter uppgav en läkare i södra Libanon att sex personer dödats och över 70 skadats vid gränsen mellan Israel och Libanon.

Tusentals palestinier hade samlats i flera städer för att uppmärksamma yaum al-nakba, katastrofdagen, som markeras varje år med anledning av årsdagen av den moderna staten Israels bildade för 63 år sedan.

Palestinierna sörjer då att över 760 000 palestinier - omkring 4,7 miljoner i dag om man räknar in ättlingar i senare generationer - flydde eller fördrevs från sina hem under det krig som slutade med att Israel bildades.

På Golanhöjderna blev sammanstötningarna de allvarligaste på många år, efter att israeliska soldater avlossat skott och tårgas. Enligt israeliska försvarskällor skedde skottlossningen i samband med att demonstranter stormade gränsen till israeliskkontrollerat område, men skotten ska enligt dessa källor ha avlossats i luften.

Minst ett par personer ska ha dödats i skottlossning på Golanhöjderna, som Israel intog från Syrien i kriget 1967. Enligt israeliska försvarskällor hände det när demonstranter stormade gränsen till israeliskkontrollerat område nära den drusiska byn Majdal Shams.

I norra Gazaremsan började en grupp palestinska ungdomar kasta sten mot en israelisk stridsvagn vid gränsen. Stridsvagnsbesättningen svarade genom att öppna eld. Omkring 80 palestinier skadades och en person har skjutits ihjäl, uppger palestinska sjukvårdare för AFP.

Sorgedagen började med att minst en person dog och 17 skadades när en lastbil rammade en buss och flera personbilar i Tel Aviv i morse.

Polisen säger att fordonet kördes av en israelisk arab och att det hela tycks ha varit medvetet.

Den 22-årige föraren förnekar uppsåt, men vittnen säger till tidningen Haaretz att han "inte ens försökte stanna". Polisen undersöker om dådet var politiskt motiverat.