Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fler soldater i Libyeninsats

Sverige ställer en väpnad styrka på totalt cirka 180 personer till förfogande i den militära insatsen i Libyen. Det framgår av förslaget om ett fortsatt svenskt deltagande.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det kan jämföras med de cirka 130 som deltar i dag. I propositionen som blev offentlig i dag står det att bidraget utgörs av flygspaning och stödresurser.

Utöver dessa tillkommer bordningsstyrkan på upp till 40 personer och högst 10 som på stabsnivå ska arbeta med pr till regimkontrollerade områden.

Enligt Försvarsmakten utökas budgeten från 200 miljoner kronor för den första tremånadersperioden till 315 miljoner.

En viktig fråga för Socialdemokraterna var att få in en marin insats. Enligt utrikestalesmannen Urban Ahlin kan bordningsstyrkans soldater vara på plats på bara några dagar.

-Urban Ahlin arbetar såvitt jag vet inte inom Försvarsmakten, sade marininspektör Jan Thörnqvist och underströk att frågan om beredskap nu utreds. Utredningen ska dock vara kort.

Ahlin säger att han är förvånad över marininspektörens uttalande.

-Jag och Carl Bildt har sagt samma sak och dessutom bygger det jag säger om att vi har en möjlighet att sända en bordningsstyrka dit några dagar efter ett beslut på den information jag har fått från regeringen, som i sin tur bygger på den information den har fått från Försvarsmakten.

Att Gripeninsatsen minskas till fem flygplan med breddat mandat innebär ingen praktisk skillnad för piloterna. Men flygplanen kan komma att slitas mer, vilket riskerar att medföra att en lika stor andel uppdrag som hittills kanske inte kan genomföras, enligt flygvapeninspektör Anders Silwer.

Vad gäller bordningsstyrkan och informationsinsatsen anges i propositionen att det ska finnas "möjlighet att bidra" med dessa. Formellt har Nato inte efterfrågat dessa från Sverige även om försvarsalliansen har sagt sig ha behov av den typen av insatser. Enligt uppgift till TT lär man likväl ta vad man får från svenskt håll.

Bordningsstyrkan kommer att tas från något specialförband enligt Försvarsmakten. Militären analyserar just nu var personalen kan tas och hur snabbt den kan vara på plats. Insatschefen Anders Lindström sade sig inte veta hur mycket vapen som förs in sjövägen men betraktar ändå patrulleringen utanför kusten som en viktig funktion.

Det är inte klart vilket lands fartyg svenskarna är tänkta att operera ifrån. Några egna fartyg blir det inte - det skulle ta 90 dagar att få dem på plats.