Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fler projekt kan granskas

Efter GP:s avslöjande om hur Upp fungerar kräver nu alliansen att liknande projekt i kommunen granskas.

- Det finns många liknande projekt med tunna beslutsunderlag som vi tycker kommunen bör granska även om det inte handlar om lika mycket pengar som Upp, säger kommunstyrelsens vice ordförande Jonas Ransgård (M).

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Alliansen har gått igenom närmare 20 olika projekt som fått pengar för att minska utanförskap och ungdomsarbetslöshet. Det handlar om projekt som tillsammans har fått 50 miljoner kronor.

Några av projekten som alliansen vill granska mer noga är kulturkalasvärdar som Göteborg & Co engagerat sig i, helgjobb för unga och ungdomsjobb inom föreningssektorn.

Obefintliga mål
Enligt Jonas Ransgård har projekten presenterats med några rader av majoriteten och hur mycket pengar de ska få. Men underlagen för projektens mål och syfte har varit så gott som obefintliga.

Alliansen vill att granskningen ska fokusera på projektens mål, hur de har genomförts och vad pengarna använts till. Men också om det finns skäl att misstänka oegentligheter.

Brister
Kommunalrådet Helene Odenjung (FP) anser att det som avslöjats om Upp visar på att de rödgröna brister i sin kontroll, resultat och styrning.

Förslaget presenterades på kommunstyrelsens arbetsutskott under onsdagen. De rödgröna valde att inte ta ställning, utan bordlade frågan.

- Jag utgår från att majoriteten säger ja till förslaget, säger Jonas Ransgård.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.