Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Att tekniken tar över tunga, tråkiga och monotona arbetsuppgifter skapar möjligheter att ägna oss åt sådant som är meningsfullt och skapar mervärde för många, skriver Agneta Oreheim, språkrör för partiet Enhet.

Fler nonsensjobb är inte svaret

Teknik och automatisering kommer ersätta människor i än större utsträckning. Det är dags att tänka om kring arbete och tillväxtkrav, skriver Agneta Oreheim, språkrör för partiet Enhet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Partiet Enhet tar det digitala hotet på allvar. Inför detta val driver vi det vi kallar Existenslinjen – liv är mer än arbete, vilket vi också presenterade under Almedalsveckan. Automatisering, effektivisering och robotisering har redan lett till växande inkomst- och sysselsättningsklyftor i många länder. Vi har ett samhälle där en del arbetar för mycket och andra inte alls, med ständigt ökande ohälsotal och stressproblematik för bägge dessa grupper. Att arbeta på tok för mycket och att inte få delta alls är lika illa för den psykiska hälsan. Enligt forskarna Fölster och Hultman i en artikel i DN den 15 juni kommer så mycket som 53 procent av svenska yrken ha ersatts av digital teknik om tjugo år. Det skulle innebära att 2.5 miljoner jobb i Sverige berörs.

Se skiftet som tillgång

Utvecklingen går inte att stoppa – och är heller inte enbart av ondo. Att tekniken tar över tunga, tråkiga och monotona arbetsuppgifter skapar möjligheter att ägna oss åt sådant som är meningsfullt och skapar mervärde för många. Men då bör teknikskiftet ses som en tillgång, och den samhälleliga och ekonomiska utvecklingen bör hitta nya livskraftiga lösningar som inte prövats tidigare för att hålla jämna steg med denna utveckling. .

Enhets ekonomiska politik utgörs av basinkomst samt naturresursdelning för att ta vara på och göra denna övergång, detta paradigmskifte, så smidigt som möjligt. Vi anser inte att vi på grund av teknikutvecklingen behöver skapa mer konstgjorda nonsensjobb som tär än mer på jordens ändliga resurser. Idén om ökad konsumtion och fortsatt tillväxt som lösning på arbetslösheten behöver läggas bakom oss en gång för alla. Värden som hållbarhet bör tas på verkligt och konkret allvar. Arbete bör inte fortsätta att vara ett ändamål i sig. Vi vill ha liv värdigt att leva – för alla!

Agneta Oreheim

språkrör för partiet Enhet