Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Fler köper bostad till sina barn

Höga bostadspriser och hårdare krav gör att allt fler hjälper sina barn med första bostadsköpet. Men det finns olika alternativ att tänka igenom inför köpet. – Bostadsrättsföreningar kan ha krav på att barnet i fråga ska äga en viss del av lägenheten, säger Christophe Humblot, mäklare på Fastighetsbyrån på Hisingen.

Bostadsmarknaden är svår att ta sig in på för unga i dag, vilket gör att många föräldrar som har möjlighet hjälper sina barn med första bostaden.

Hur vanligt är det att föräldrar hjälper sina barn i Göteborg?

– Det är väldigt vanligt, det är ännu vanligare idag än för bara ett år sedan. En följd av att bostadspriserna gått upp, och att kraven från banken blivit högre, svarar Christophe Humblot, mäklare på Fastighetsbyrån på Hisingen.

Det är vanligt att föräldrarna betalar kontantinsatsen och att barnet sedan står själv som ägare och ansvarar för lånet. Det minst krångliga är att kontantinsatsen ges som gåva eller lånas av föräldrar, men har man som förälder möjlighet kan man även belåna sitt eget boende. Även månadskostnaderna kan vara svårt att klara av på egen hand. Det nya kravet med två procent amortering, plus ränta och avgift gör att månadskostnaden kan bli hög.
– Då kan ett delat ägarskap vara ett alternativ. Månadskostnaderna kan då fördelas, och ägarandelarna kan sättas utefter vad som passar en bäst, vilket vid ett senare skede kan justeras så att barnet tar över ägarskapet när de ekonomiska förutsättningarna förbättras, säger Christophe Humblot.

Ett mindre vanligt alternativ är att gå in som medlåntagare, vilket kan liknas vid att vara borgensman. Men det finns risker med detta då man själv måste stå för alla kostnader om barnet av någon anledning inte längre kan.

Vad bör man tänka på inför bostadsköpet?

– Prata med banken och hör vad som passar er situation bäst, det är till exempel viktigt att fundera över fördelningen av ägarskapet innan köpet. Vi rekommenderar att barnet i fråga bör äga minst tio procent av bostaden då de flesta föreningar har som krav att den som bor i lägenheten måste äga en viss andel. Annars kan det ses som andrahandsuthyrning, vilket kan skapa problem. Stäm av med din mäklare som har koll på föreningen innan ni tecknar kontrakt, säger Christophe Humblot.

Kontakta en jurist
Bostadsköp går snabbt, men att tänka på den juridiska biten är viktig för att inte drabbas av jobbiga konsekvenser.
 – Det kan vara viktigt att genom ett avtal reglera att du får ut din del av köpeskillingen den dagen försäljning blir aktuellt, säger Christophe Humblot.

En annan viktig aspekt är skatten, som han noterat att många glömmer bort.
– Föräldrarna är ofta inte delaktiga vid försäljningen trots att de står som ägare och blir förvånade när de plötsligt behöver skatta för vinsten. Bostadsköpet känns långt borta, och eventuellt är skuldförhållandet sedan länge reglerat, men inte på pappret.

Juridiska handlingar är även viktigt att teckna i arvsavseende.
– Skulle ni som föräldrar gå bort, och det finns flera barn i familjen kan det bli komplicerat om inte lånet justerats rätt. Om en del av bostaden på pappret tillhör föräldrarna men i verkligheten barnet kan det bli en onödig arvsdiskussion om bostaden. För att undvika detta behövs testamente, gåvobrev eller skuldebrev. Det ska vara tydligt vad som skett, säger Rebecca Hägg, jurist på Juristbyrån.

Ett bra tips är att kontakta en jurist för att upprätta nödvändiga handlingar.