"Finns ett starkt stöd"

ANNONS
|

Håkan Juholt blir ny partiledare för Socialdemokraterna, enligt valberedningens enhälliga förslag.

Som partisekreterare föreslås Carin Jämtin.

- Jag tänkte över en natt och det kändes bra. Det var en underbar natt, sade Juholt om beslutet att tacka ja till att kandidera till partiledarposten.

Juholt säger att han tror på en seger i nästa val.

- Jag är i det här läget trygg i känslan av att regeringen hade räknat med att inte vinna i det senaste valet. Idéer hur ska vi utveckla Sverige framåt, det hör jag inte någon tala om. Därför känner jag att en borgerlig regering kan känna ett starkt hot från oppositionen, säger han.

S-distrikten står också bakom det nya ledarparet, enligt Juholt.

- Jag känner ett oerhört starkt stöd från distrikten. Jag har besökt 220 kommuner och fört samtal om hur vi ska förbättra oss och jag känner att det finns ett starkt stöd för mig, säger Håkan Juholt.

Han känner också stöd från den tilltänkta partisekreteraren.

- Vid Carin vid min sida är jag oerhört trygg.

Juholt berättade att han gjort sitt bästa för att finna eventuella lik i garderoben, men sade att han endast hittat tre fortkörningsböter - samtliga under valrörelser.

- Men troligtvis är vi ganska tråkiga, Carin och jag.

Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och S-märkt debattör, är kritisk mot valprocessen som ställt olika falanger inom partiet mot varandra. Ljunggren jämför med striderna inom ungdomsförbundet SSU på 1990-talet.

- Jag är lite förvånad över Juholts namn, men mindre förvånad än jag hade varit för två veckor sedan med tanke på den katastrof som partiet ställt till med. Den här SSU-ifieringen har blint slagit ut partiet, säger Ljunggren.

Enligt Ljunggren är det nu ett "allas krig mot alla" inom socialdemokratin.

ANNONS

- Och om ett parti inte klarar att ta fram en partiledare under ordnade former, hur i helvete ska de kunna hitta en politisk linje som blir trovärdig? frågar Ljunggren.

Valet innebär en seger för förnyelseprocessen inom Socialdemokraterna, enligt Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och Socialdemokrat.

- Juholt är inte en del av det gamla ledarskapet, och har därmed en mindre tung ryggsäck att bära. Jag tycker att det är modigt av valberedningen eftersom han inte varit minister och är lite av ett oprövat kort, säger Ulf Bjereld.

Enligt Bjereld är Juholt "svagt vänster", har en stark personlighet, är en mycket bra kommunikatör och håller entusiasmerande tal.

Juholts namn lanserades sedan Tomas Eneroth tackat nej. Stödet för Juholt ökade också sedan Leif Pagrotsky sagt att han av privata skäl inte står till förfogande.

- Man kan väl nästan betrakta honom som en joker, givet att han inte alls varit ett självklart namn. Men han är lite annorlunda mot den socialdemokratiska partikulturen. Han är lite modig, vågar sticka ut och är ganska frispråkig, säger Jenny Madestam, statsvetare på Stockholms universitet.

Juholt var den första tunga politiker som efter katastrofvalet 2010 gick ut och stödde SSU-ordförande Jytte Gutelands krav på att alla skulle ställa sina platser till förfogande. Hans ord vägde tungt eftersom han sitter i partistyrelsen och anses därför ha spelat en avgörande roll för Mona Sahlins beslut att avgå.

Håkan Juholt har främst gjort sig känd som försvarspolitiker. I flera år ledde han försvarsberedningen, har också varit sakkunnig på försvarsdepartementet, och är i dag ordförande i försvarsutskottet.

Han har även ett förflutet som fotograf och journalist på Östra Småland. I en nyutkommen bok går han ut hårt mot partiets valrörelse.

"Det var ingen rörelseriktning i valet 2010, det var som en popcorngryta där det ena efter det andra poppade upp", säger han i boken Arbetarrörelsens kris - mellan reformism och marknadsliberalism, av frilansskribenten Ingemar E.L. Göransson.

ANNONS

Carin Jämtin är vice ordförande i Socialdemokraterna i Stockholms stad. Hon är sedan oktober 2006 oppositionsborgarråd i Stockholms stad och vice ordförande i kommunstyrelsen.

Mellan 2003 och 2006 var hon biståndsminister.

ANNONS